Pénz- és tőkepiac

Szorosan zárkózik a Richter mögé a Krka

Csaknem tízszázalékos profitbővülésről számolt be csütörtökön a Richter Gedeon szektor- és versenytársa, a generikus gyógyszereket gyártó és értékesítő szlovéniai Krka. Az év első kilenc hónapja 120,8 millió eurós profitot hozott, 9,7 százalékkal többet, mint 2017 azonos időszaka, a nettó profitmarzs pedig 12,4 százalékos lett. A magyar Richter a január–szeptemberi időszakot 150,2 millió eurós adózott nyereséggel zárta.

A Krka árbevétele 4,7 százalékkal 971,9 millió euróra emelkedett, ami csupán 49 millió euróval kevesebb a magyar versenytárs forgalmánál. A szlovén gyártó időszakos forgalma még soha nem volt ilyen magas.

A kedvező időszakos adatok alapján a Krka menedzsmentje javította a jövő évre vonatkozó profitkilátásait, az idei évre tervezett és az időszakos adatok alapján minden bizonnyal teljesülő 153 millió euróhoz képest 12 százalékkal magasabb nyereség – 172 millió euró – elérését tűzték ki maguk elé. Mindez az szempontjából is lényeges, hiszen a társaság a nettó nyereség felét megosztja a részvényeseivel.

Forgalma alapján a krka az ötödik számú szereplő a magyar piacon, s termékeinek mintegy 90 százalékát külföldön értékesíti
Fotó: Krka

A menedzsment úgy látja, a Krka éves árbevétele 2019-ben el fogja érni az 1,37 milliárd eurót, ez az érték 1,3 milliárd euró lehet az idei évben.

A szlovén társaság legjobban teljesítő régiója a kelet-európai maradt, ahol 6 százalékkal 287,6 millió euróra nőtt az értékesítés, ezáltal a Krka csoport bevételének harmada ebből a térségből származik. Hasonló mértékben bővült a kereslet a Krka gyógyszereire Közép-Európában, ahol 239,6 millió eurós forgalmat bonyolítottak le, míg a saját országuk hozzájárulása 7 százalékos volt a csoport bevételéhez.

A vállalat jelentős piaca maradt Oroszország, ahol 189 millió eurónyi gyógyszert adtak el. Magyarországon 34,3 millió euró értékben fogytak a Krka generikus pirulái, azaz 4 százalékkal bővült az értékesítés

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Richter Gedeon Krka gyógyszeripar
Kapcsolódó cikkek