Pénz- és tőkepiac

A felhőalapú szolgáltatások vezetnek

Rendkívül jól pozicionálta magát a Microsoft a felhőalapú szolgáltatásokban.

Rendkívül jól pozicionálta magát a Microsoft a felhőalapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázására, ugyanis vállalatoknak nyújtott platformjaival rendkívül hatékonyan képes biztosítani a cégeknek az ehhez szükséges infrastruktúrát.

A vállalatoknak nyújtott felhőalapú szolgáltatások az a szegmens, amely a vállalat növekedését egyértelműen húzza, mostanra már a teljes árbevétel 28 százalékát teszi ki.

Ezeket főként az Azure nevű felhőalapú platform, az Office 365 csomag, a Dynamics 365 csomag, a LinkedIn vállalati szegmense és egyéb felhőalapú szolgáltatások teszik ki.

Fotó: AFP

Az innen származó bevételeket 2017 első gazdasági negyedévétől bontja le és teszi közzé elkülönítve a vállalat.

A 2017-es gazdasági év elején még alig több, mint 3 milliárd dolláros árbevétel származott a cégeknek nyújtott felhőalapú szolgáltatásokból, de a most zárult második negyedévre ez már 9 milliárd dollárra ugrott. Eközben ráadásul a bruttó marzs is fokozatosan emelkedett a szegmensben, a 2017-es gazdasági év eleji 49 százalékról a mostani 62 százalékra. Ehhez jórészt az Azure platform egyre javuló marzsa járult hozzá, amelytől a Microsoft még további javulást vár. Ezenfelül a vállalati ügyfelek rendelésállománya is kifejezetten jól alakult, 22 százalékos növekedést mutatott árfolyamszűrt alapon a legutóbbi negyedévben, ami gyorsuló tendenciát jelez az elmúlt három negyedév 16–19 százalék közötti növekedési üteméhez képest.

Mindezek ismeretében és a vállalat egyéb szegmenseit is megvizsgálva

relatíve konzervatívnak tűnik az elemzői konszenzus 12, illetve 7 százalékos üzemieredmény-bővülési várakozása az elkövetkező két negyedévre, így könnyen lehet még tere pozitív meglepetésnek.

Ez pedig további katalizátora lehet a részvényárfolyam emelkedésének, hiszen a jelenlegi helyzethez 24-es előremutató P/E-ráta párosul, amely a következő évek 10 százalék felett várható növekedését tekintve egyáltalán nem tűnik drágának.

felhőalpú szolgáltatások Microsoft
Kapcsolódó cikkek