Pénz- és tőkepiac

Fényes jövő előtt áll az Nvidia

Az elmúlt hónapok vesszőfutása ellenére az Nvidia pénzügyi helyzete ma is kifejezetten stabil.

A csipgyártásban utazó Nvidia 2017-ben és 2018 első felében a technológiai szektor egyik üdvöskéje volt, a vállalat elképesztő növekedést produkált, elsősorban a bitcointrendet meglovagolva. Tavaly nyáron azonban léket kapott a sztori. Nemcsak az általános piaci hangulat fordult nagyot, hanem a bitcoinőrület is alábbhagyott, ami súlyos csapás volt a vállalat bevételeire. A jelentősen visszaeső kereslet miatt csökkentette a negyedik negyedéves várakozások számait a menedzsment.

Az elmúlt hónapok vesszőfutása ellenére az Nvidia pénzügyi helyzete ma is kifejezetten stabil, és ezeken a szinteken már az árazás sem olyan hajmeresztő, mint pár hónappal ezelőtt. Kifejezetten tőkeerős vállalatról van szó, amely bő 7,5 milliárd dollárnyi készpénzen ül, a megtermelt szabad készpénzállományhoz képest pedig a

2 milliárd dolláros adóssága sem eget rengető.

Fotó: AFP/ Saul Loeb

Az említett profitfigyelmeztetés az Nvidia részéről persze így sem jó hír, hiszen a szélsebes növekedés tette igazán vonzóvá ezt a részvényt korábban, a papírnak ez a jellemzője egyértelműen sérült. A módosított várakozások alapján a negyedik negyedévben elért bevételek éves alapon 25 százalékkal csökkenhetnek, az EPS 21 százalékkal lehet alacsonyabb. Az ominózus jelentést február 14-én teszik közzé, várhatóan élénk árfolyamreakciók kíséretében.

Az elmúlt másfél hónapban technikailag aljépítésnek tűnik az árfolyam mozgása a 130–160 dolláros tartományban, az innen érkező elmozdulás rövid távon mutathat irányt a papírnak. Egy pozitív fogadtatású eredménnyel a sávból történő kitörés lenne lehetséges, ami 200 dollárig is teret nyitna felfelé.

Évtizedes távlatban az Nvidia szép jövő előtt áll, mert továbbra is erőteljesen fektet olyan technológiákba, amelyek eredményt még nem termelnek, de megalapozzák a vállalat jövőbeni növekedését. Emellett magas készpénzállománya akvizíciókhoz is lehetőséget nyújt, így papíron minden adva van ahhoz, hogy a technológiai szektor egyik nagyágyújaként pozicionálja magát.

 

STRATÉGIA Nvidia
Kapcsolódó cikkek