Pénz- és tőkepiac

Tartja magát a forint a devizaversenyben

Az idén a régiós devizaversenyben a forint, a lengyel zloty és a cseh korona lényegében fej fej mellett haladt, de a magyar deviza a román lejjel szemben előnyt szerzett. A forintra ugyanakkor gyengülés vár – derül a K&H Alapkezelő összefoglalójából.

Nagyüzem van a jegybankoknál, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két hete minimális szigorítást hajtott végre, hangsúlyozva, hogy egyszeri lépésről van szó, alapvetően marad a laza monetáris felfogás. Közben a magyar kamatokat, árfolyamokat is meghatározó nagy nemzetközi jegybankok közül az Európai Központi Bank továbbra is kivár, azaz a szigorítás ott sincs napirenden az eurózóna gyengélkedő gazdasága miatt – áll a K&H Alapkezelő közleményében.

„A tengerentúlon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednél is ez az irány, a kamatemeléssel egyelőre nem foglalkoznak, ráadásul Donald Trump jegybankár-jelöltjei is inkább a galambok közé sorolhatóak, azaz egy-egy későbbi szigorításról csak nagyon indokolt esetben döntenek, a laza monetáris politika hívei”

– vázolta a devizapiaci trendeket befolyásoló helyzetet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

Ikerdeficit a román gazdaságban

A régiós devizaversenyt nézve április elején a forint, a lengyel zlotyval és a cseh koronával lényegében párhuzamosan haladt, ugyanakkor év eleje óta a magyar deviza több mint 2 százalékkal erősebb lett, mint román társa.

Fotó: MTI

Kovács Mátyás szerint ez azzal magyarázható, hogy

a román gazdaságra ikerdeficit (amely a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány egyidejű fennállását jelenti) és kiszámíthatatlanság jellemző, amelyre a Román Jegybank válaszul a román lej leértékelése mellett döntött.

Bejöhetnek az euró alapú befektetések

Azt, hogy a forint a jövőben a régiós devizákkal szemben hogyan szerepel, az euróhoz mért árfolyam határozza majd meg. Márpedig a mostani kilátások alapján

a következő hónapokban a magyar deviza inkább gyengülni fog az euróval szemben, mint erősödni.

A forintgyengülés egyrészt a laza monetáris feltételek fenntartására utaló jegybanki magatartás miatt valószínű.

„Másrészt pedig a forintot a korábbi években támogató többletes folyó fizetési mérleg a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén, 2020-ban, 2021-ben már plusz nullára csökkenhet. Márpedig ezzel kiesik egy fontos pillér, amely erőt adott eddig a forintnak”

– mondta Kovács Mátyás.

Fotó: MNB

Bár a devizapiacokon nagyon gyorsan, akár napon belül vagy 1-2 nap alatt is történhetnek igen jelentős elmozdulások, de hosszabb távon a forint most inkább negatív irányba haladhat a következő hónapokban.

Mindez azt is jelenti, hogy az euróalapú befektetések jó választást jelenthetnek ebben az időszakban.

forint árfolyamok EKB zloty Fed lej MNB euró
Kapcsolódó cikkek