Pénz- és tőkepiac

Feltételekhez kötik a német fiskális lazítást

A színfalak mögött hónapok óta hangos szakmai vita zajlik az Európai Központi Bank, a Bundes­bank és a német kormány szakértői között egy lehetséges költségvetési lazítási intézkedéscsomagról, amely segítene elkerülni a recessziót.

A múlt hét végén az euró árfolyamára is nyomást gyakorolt a Bloombergen megjelent, nem megerősített értesülés, amely szerint Németország addig nem fog gazdaságélénkítő intézkedéseket bevezetni, amíg a munkanélküliségi ráta nem növekszik számottevően. Éjszakába nyúló viták után a parlament alsóházának költségvetési bizottsága péntekre

elfogadta a 2020-as költségvetési tervet, amely 362 milliárd euróban szabja meg a költések határát.

Ez kissé magasabb az első vitairatoknál, amelyek 360 milliárd eurót tartalmaztak, de összhangban van a hosszú távú tervekkel.

Eckhardt Rehberg, a CDU költségvetési szakembere, Angela Merkel tanácsadója kiemelte, hogy

Németország nem vesz fel új hitelt, mivel rendelkezik a megfelelő bevételekkel, hogy a prioritásokat finanszírozza.

Olaf Scholz pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy megfelelően időzített és célzott eszközöket kívánnak csak bevezetni, így egy esetleges krízisnél lenne lehetőség a munkanélküliek megsegítésére. Scholz szerint most nincs krízis, egyszerűen a gazdaság lassabban nő, amit ő elsősorban külső faktoroknak tulajdonít, mint például a kereskedelmi háborús feszültség erősödése. Ugyanakkor véleménye szerint

a nagyon magas, bár az 5 százalékos ráta historikus összehasonlításban alacsonynak mondható.

Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg via Getty Images

Scholz azonban valószínűleg már számol a Daimler múlt csütörtökön bejelentett leépítési tervével is, amely 2022-ig a személyi kiadások 1,1 milliárd eurós csökkentését irányozza elő. A Bloomberg számításai szerint csak a német termelőszektorban idén ezzel együtt 80 ezer embert érintő elbocsátási tervet jelentettek be.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Németország fiskális lazítás Élénkítés gazdaság költségvetés
Kapcsolódó cikkek