Pénz- és tőkepiac

Gyerekcipőben jár a családtámogatás

Nem futja a román állami költségvetésből a tízezer forintnak megfelelő családi pótlék törvény által szavatolt megduplázására. Bukarestben felmerült a magyarországihoz hasonló nagyszülői gyed bevezetése is, ám a gyakorlatba ültetése kétséges.

Nem akarja végrehajtani a bukaresti kormány a gyereknevelési pótlék megkétszerezéséről a parlament által tavaly év végén elfogadott jogszabály-módosítást. A román törvényhozás decemberben politikai csörte nyomán, az ellenzéki szociáldemokraták előterjesztésére fogadta el – ellenszavazat nélkül –, hogy 2020 januárjától 300 lejre (egy lej = 70 forint) növeljék a családi pótlékot.

A novemberben hatalomra került Nemzeti Liberális Párt (PNL) a parlamenti vita során hevesen ellenezte a javaslatot, azzal érvelve, hogy az idei költségvetésben nincs fedezet a hatmilliárd lejes többletkiadásra. Végül azonban a kormánypárti honatyák – mindenekelőtt választási megfontolásból, az idei helyhatósági és parlamenti megmérettetésre tekintettel – beadták a derekukat. Annál is inkább, mivel tavaly ilyenkor éppen az akkor még ellenzékben lévő liberálisok kezdeményezésére emelték 84-ről 150 lejre a gyermekenként 18 éves korukig járó havi juttatást, amit végül a hiánycél 0,21 százalékpontos növelésével építettek be a 2019-es költségvetésbe.

Fotó: Robert Ghement / MTI/MTI

A bukaresti kormány decemberben elfogadott költségvetés-kiigazításával a román államháztartási hiány 2019-ben a 4,4 százalékát célozta, az idei büdzsét pedig 3,5–3,6 százalékos hiánnyal tervezték.

Ludovic Orban miniszterelnök azonban a napokban bejelentette: kormánya támogatja ugyan a Romániában gyermekpénzként emlegetett pótlék növelését, ám csak ha az emelés észzerű, fenntartható, és nem okoz súlyos egyensúlyvesztést a költségvetésben vagy a többi állami szociális támogatás terén.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Románia nagyszülői gyed családtámogatás
Kapcsolódó cikkek