Pénz- és tőkepiac

Szezonnyitó pozitív meglepetésekkel

A gyorsjelentési szezon első hetéből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A gyorsjelentési szezon első hetéből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az erős kezdésen túl azonban több érv is felsorakoztatható amellett, hogy a második negyedév talán mégsem volt annyira rémes, mint azt az előrejelzések mutatják. Először is az alacsony elvárásokat mindig könnyebb megugrani. A második negyedéves profitvárakozásoknál pedig meglehetősen lent van az a bizonyos léc, hiszen az S&P 500 indexet alkotó vállalatoknál a konszenzus 43,8 százalékos év/év alapú profitvisszaesésről szól. A kezdés biztató volt, igaz, eddig az S&P 500-komponensek közül csupán negyvenen publikálták az eredményeiket, ráadásul a koncentráltság is viszonylag nagy, hiszen a harmaduk a pénzügyi szektorhoz kötődik. A jelentésüket már publikáló vállalatok eredménye a Bloomberg adatai szerint átlagosan 16,8 százalékkal múlta felül a várakozásokat. Ez kiugró felülteljesítés a korábbi negyedévekben mért 5 százalék körüli értékekhez képest.

Bár az európai szezon csak két hét múlva kezdődik, néhány előzetes jelentés már napvilágot látott. A DAX- komponensek közül az SAP, a BASF, a Daimler és a HeidelbergCement is közzétette előzetes eredményét. Mindegyikük a vártnál jobb számokról adott hírt, ráadásul a legkülönbözőbb iparágakban tevékenykednek, így a jelenség nem szektorspecifikus. Érdemes megjegyezni, hogy a makromutatók sem annyira rosszak, mint ahogy azt a korábbi előrejelzések felvázolták.

A Citi Economic Surprise Index (CESI) – amely 2003 óta azt mutatja meg, hogy a makroadatok összessége mennyivel haladja meg az elemzői várakozásokat – történelmi csúcson van. Egyedül Európából érkeznek a vártnál továbbra is gyengébb gazdasági indikátorok. Persze a pozitív gazdasági meglepetések önmagukban nem azt jelentik, hogy rózsás a gazdaság teljesítménye, de nem is annyira rossz, mint amilyenre számítani lehetett. A részvénypiacoknak pedig pont ez számít, hiszen a várakozások már korábban beépültek az árfolyamokba, a sorozatos pozitív meglepetések pedig újabb és újabb indokot adtak a részvénypiac emelkedésére.

STRATÉGIA gyorsjelentések
Kapcsolódó cikkek