Pénz- és tőkepiac

Sok pénzt adott vásárlásokra az MFB

Több mint 200 milliárd forint értékű szerződést kötött és 130 milliárd forintot folyósított a fejlesztési bank 2020 első felében.

Az MFB 2020-ban 205,9 milliárd forintnyi új hitelszerződést írt alá, és 132 milliárdot folyósított – közölte a Világgazdaság kérdésére a hitelintézet sajtóosztálya.

Az első fél évben 25,5 milliárd forint értékben születtek garanciaszerződések, és 25,4 milliárdért bankgaranciák.

A fejlesztési bank elsősorban projektfinanszírozási és beruházási hiteleket helyezett ki, de számottevők voltak a cégvásárláshoz nyújtott kölcsönei is. Első féléves, nem auditált beszámolója szerint 12 százalékkal nőtt a kihelyezett kölcsönök állománya, így a teljes, június végi ügyfélhitel-állománya 977 milliárd forint volt.

Az első fél évben mintegy huszonhétszeresükre emelkedtek a készpénz- és számlakövetelések a központi bankokkal szemben, és az egyéb, látra szóló betétek soron található összeg, amely a múlt év végén 6,7 milliárd forint volt, az idei első fél év végén 184,8 milliárd forintot tett ki. Ám az MFB szerint ez csupán egy rövidebb idejű likviditástöbblet, forrásbevonás, amely várhatóan további hitelkihelyezésben csapódik majd le. Forrásoldalon a felvett hitelek és a kötvénykötelezettség is jelentősen nőtt, az előbbi 362 mil­liárdról 469,2 milliárd forintra, az utóbbi 693,3 milliárdról 931 mil­liárd forintra.

Fotó: Vémi Zoltán

Az MFB az első fél évben hazai és külföldi kereskedelmi bankoktól, nemzetközi fejlesztési intézményektől jutott jellegű forrásokhoz, ám a sajtóosztálya ezek állományát nem közölte lapunkkal. Forint- és euróalapú kötvényeket is kibocsátott a hazai pia­con az első fél évben az MFB, továbbá euróban denominált nemzetközi befektetőknek is adott el kötvényeket.

Magyarázatuk szerint

ez utóbbi célja az idén lejáró, amerikai dollárban denominált devizakötvények megújítása, előfinanszírozása volt, amelyek visszafizetése után a kötvényállomány jelentősen csökken – ez vár­ha­tóan az éves beszámolóban lesz látható.

A kötvénykibocsátás bevéte­leit az MFB átmenetileg az említett készpénz-, számlakövetelések központi bankokkal szemben soron és egyéb, látra szóló betétek nevű eszközökben helyezte el, ezért nőtt a sor értéke a korábbi huszonhétszeresére.

Nem ismert a befektetők köre

A Budapesti Értéktőzsdén nyilvános aukciókon értékesítik az MFB kötvényeit – derült ki a fejlesztési bank lapunknak adott válaszából. A kötvények hét forgalmazón keresztül érhetők el, a befektetők név nélkül tesznek ajánlatot, a vásárlókról nincs az MFB-nek információja. A nemzetközi kötvényeknél a jegyzés időpontját, földrajzi elhelyezkedését és az intézmény típusát tartják nyilván, de a konkrét befektetői kör itt sem ismert.

 

hitelszerződés MFB
Kapcsolódó cikkek