Pénz- és tőkepiac

Vártnál több a megrendelője Gileadnak

Felfelé módosította teljes évre vonatkozó előrejelzését a remdesivir nevű korona vírus elleni szert előállító gyógyszergyár.

A Gilead Sciences vállalat a korábbi 6,25-6,6 dolláros egy részvényre jutó profit helyett már 6,98-7,08 dollárt vár. A vállalat február 9-én teszi majd közzé a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó számait. A vállalat részvényeinek árfolyama 0,8 százalékot esett a tegnapi kereskedésben.

Tavaly október végén lefelé módosította az idei prognózisát a Gilead Science, miután a remdesivir készítményének hatékonyságával kapcsolatban több kérdés is felmerült. A WHO ugyanis egy több hónapos vizsgálat során úgy találta, hogy

a remdesivir, a hidroxiklorokin, a lopinavir, az interferon és az interferon plusz lopinavir közül egyik sem csökkenti sem a kórházban töltött időt, sem a halálozási rátát.

Ám az érintett gyártók vitatták az eredményt, mondván, a 405 kórházban és 30 országban végzett vizsgálat nem tekinthető a hagyományos értelemben vett szigorú kísérletnek. A Gilead szerint a kezelés során a remdesivirt és más gyógyszereket sok esetben keverték egyéb gyógyszerrel is.

Fotó: Shutterstock

A regényes nevű biotechnológiai vállalat, melyet egy ismert „vírusvadász”, John C. Martin vezet, tavaly júniusban került reflektorfénybe a világ kormányainak dózisonként 390 dollárért kínált remdesivir készítménnyel.

A kezelés öt napig tart, s bár az Egyesült Államokban jóval drágábban adják a szert, ott dózisonként 520 dollárt kérnek érte. Még így is jobban járnak a betegbiztosítók, mert az 5 napos kezelés betegenként 12 ezer dollárral olcsóbb, mint a korábbi hosszadalmas gyógymódok.

A remdesivir piacát nem csak a WHO vélemény szűkítette, de a Gilead szűkös gyártó kapacitásai is korlátot jelentenek.

A részvényt most közel 63 dolláron jegyzik, ami a válság előtti szintnek felel meg. Áprilisban és júniusban 80 dollár közelébe emelkedett.

Gilead Sciences Remdesivir tőzsde
Kapcsolódó cikkek