Pénz- és tőkepiac

A brit energiaválság már az élelmiszeripart is fenyegeti

Elhanyagolták az energiabiztonság kérdését Nagy-Britanniában, egymás után adják be a kulcsot a gázkereskedők.

A földgáz rekordmértékű drágulása miatt Nagy-Britanniában az éveleji 70-ről iparági források szerint 10-re csökkenhet az energiaellátó vállalatok száma, bár az egyik vezető cég topmenedzsere szerint még ez a becslés is optimistának tűnik.

A helyzet odáig fajult, hogy a kormány már államilag támogatott gyorshitelekkel segítené a szektor talpon maradását. A gazdasági miniszter hétfőre válságtanácskozást hívott össze az ágazati vezetőkkel.

Fotó: AFP

Az Egyesült Királyság hatodik legnagyobb energiavállalata, a Bulb mentőcsomagot kért a napokban, míg négy kisebb vállalat várhatóan a közeljövőben csődbe megy, miután tevékenységükét az elmúlt hetekben beszüntették – írja a BBC.

Közülük az edinburgh-i People's Energy mintegy 350 000 háztartást és 1000 vállalkozást látott el gázzal és árammal, a dorseti Utility Pointnak pedig 220 000 ügyfele volt. Vélhetően további áldozatok is lesznek, hiszen az Oil & Gas UK csoport szerint a gáz nagykereskedelmi ára január óta 250 százalékkal, az utóbbi hetekben pedig 70 százalékkal nőtt.

A szigetországban egyébként, ha egy energiaszolgáltató csődbe megy, az Ofgem hatóság gondoskodik a háztartások változatlan feltételekkel történő ellátásáról. Most azonban vonakodnak az új ügyfelek átvételétől a még működőlépes cégek. Az államilag támogatott hitelekkel ezért a vállalatokat az ügyfelek átvállalására is ösztönöznék.

Nick Butler, a londoni King's College professzora a BBC-nek elmondta, hogy az Amerikából, Oroszországból és az Északi-tengerről érkező gázmennyiség csökkenése, valamint az elégtelen brit tároló kapacitás egyaránt közrehatott a krízis kialakulásában.

A kormány nem fordított elég gondot az energiabiztonságra

– tette hozzá.

Minden figyelem a klímaváltozásra irányul, ám egyelőre nagyon függünk az olajtól és a gáztól.

A probléma összefügg a kis energiakereskedő cégek mértéktelen elszaporodásával is az elmúlt években, amit eddig a szabadpiac diadalaként üdvözöltek. A nagy vállalatokkal szemben ugyanis jellemzően megspórolták a biztosítási és fedezeti ügyletek megkötését.

A kormány felmérése szerint a gazdasági ágazatok közül az energiaigényes műtrágya-ipar a leginkább érintett. Emiatt viszont csökkenhet a gyártási folyamat melléktermékeként keletkező ipari szén-dioxid mennyisége is, amit az élelmiszerek előállításához és tárolásához használnak fel. Az Iceland élelmiszer-kereskedelmi vállalat vezetője már a szupermarketek ellátásáért aggódik.

Nem is alaptalanul, mivel szintén a mai napon nyilatkozta Nick Allen, a brit húsfeldolgozók szövetségének vezetője a Skynews-nak, hogy  brit vágóhidak sora állhat le napokon belül, mert kifogynak az állatok leölésekor használt és a tartósításhoz szükséges ipari szén-dioxidból, azaz szárazjégből. CO2 nélkül egyetlen húsfeldolgozó sem tud működni – fűzte hozzá.

Az állatok a farmokon maradnak, a brit sertéshús és baromfi pedig eltűnik a polcokról

– figyelmeztetett Allen. A londoni kabinet nevében James Cleverly külügyminiszter reagált, aki hangsúlyozta, hogy a kormány elsődleges feladatának tartja a brit élelmiszeripart fenyegető veszély elhárrítását. 

energia Nagy-Britannia földgáz-ellátás
Kapcsolódó cikkek