Sikeres hónapok állnak a mögött, de amerika legnagyobb bankjának vezérigazgatója még mindig szkeptikus a kriprovalutával kapcsolatban – írja a Quartz.

Fotó: BELGA MAG / Belga /AFP

Személyes véleményem, hogy a bitcoin értéktelen

– mondta Jamie Dimon. A JPMorgan Chase vezetője október 11-én a Nemzetközi Pénzügyi Intézet éves taggyűlésén beszélt.

Dimon évek óta kritizálja a kriptovalutát, mert szerinte az sehova sem vezet, és nem is fogja sokáig húzni (ezt 2016-ban mondta), máskor pedig egyenesen csalásnak nevezte a bitcoint. Október elején azt nyilatkozta az Axiosnak, hogy ha az emberek továbbra is adóelkerülésre és szexkereskedelemre fogják használni a digitális fizetőeszközt, akkor mindenképpen szabályozások várhatók. 

Dimon sarkos véleménye ellenére a JPMorgan ügyfelei továbbra is érdeklődnek a bitcoin iránt, a bank pedig kiszolgálja igényeiket.

Sőt, tavaly saját digitális fizetőeszközzel rukkoltak elő. Igaz, a JPMCoin csak az ügyfelek egy részének elérhető, és nem is olyan jövedelmező: árfolyama egy az egyben a dollárét követi.

A kriptovaluták használatának kockázataira a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztetett. Kedden közzétett jelentésükben arra hívták fel  figyelmet, hogy megfelelő szabályozás nélkül a digitális fizetőeszközök a pénzügyi stabilitást veszélyeztetik.