Pénz- és tőkepiac

Peking szigorától függ az Alibaba jövője

Mozgalmas heteken vannak túl a világ részvénypiacai, a turbulencia a kínai technológiai vállalatokat is erősen meglegyintette. Köztük a számos területen piacvezető Alibabát, amely a jelenlegi árazásonimmár kedvező vételi lehetőséget kínál.

Mozgalmas heteken vannak túl a világ részvénypiacai. Szeptemberben a „szokásos” inflációs félelmek és növekvő kötvényhozamok mellett az amerikai adósságplafon megemelésének kérdésköre is borzolta a kedélyeket, a kínai ingatlanfejlesztési piac pedig megremegett az Evergrande fizetésképtelensége miatt. A viharos körülmények megtépázták a tech óriások, így az Alibaba papírjait is. Utóbbi árfolyama a 2019 óta nem látott szintre süllyedt, elérve a 140 dollárt, majd csütörtökön masszív korrekció indult. Az Alibabát a globális befektetői aggodalmak mellett a Peking szabályozói szigora is nyomasztja, felvetve a kérdést, van-e mégis fantázia a papírban mintegy 46 százalékkal a 2020-as történelmi csúcs alatt?

Fotó: Imaginechina

A cég továbbra is az e-kereskedelem, a fintech és cloud szolgáltatások piacvezetője Kínában. Ezek mindegyike masszív növekedést ígér a jövőben, még ha jelenleg nem is mind nyereséges. Ha emellett a kínai gazdaság dominanciájában is bízunk, valamint úgy gondoljuk, hogy folytatódik az ország középosztályának bővülése és felemelkedése, akkor szintén kiváló lehetőségnek tűnhet az Alibaba a jelenlegi árakon.

A vállalat részvényeinek P/E rátája 20 alatt van, az előremutató P/E ráta pedig 14,94-es értéket mutat a pénteki záróár alapján.

Ami mégis bizonytalanná teheti a befektetőket, az egyfelől a kínai vezetés szigora. Idén már kivetettek az Alibabára egy 2,8 milliárd dollár os bírságot monopólium ellenes szabályok megsértése miatt, de az adatgyűjtés szigorítása és a dolgozók bérének kötelező emelése mind negatívan érintette a vállalatot. A növekedés útjába állított akadályok hatása már mérsékelten érzékelhető: bár az elmúlt negyedév 22 százalékos bevételnövekedése (megtisztítva a SunArt felvásárlás hatásától) még mindig szép eredmény, ez egyértelmű lassulás a megszokotthoz képest.

 

A jövőre nézve meghatározó lehet, mérséklődik-e a kínai szabályozói szigor, és ha igen, milyen mértékben?

A Meituanra mért, vártnál kisebb büntetés mindenesetre biztató jelnek tekinthető.

Ki tud-e jönni ebből a turbulens időszakból úgy a vállalat, hogy megmarad a növekedési potenciálja, piacvezető szerepe és javul idővel a profittermelő képessége is? Ha ezeket optimistán ítéljük meg, akkor az Alibaba részvényei most kifejezetten attraktív lehetőséget kínálnak.

STRATÉGIA Alibaba
Kapcsolódó cikkek