Lassú, de érezhető átalakulási folyamat vette kezdetét az elmúlt időszakban a vállalati hiteleknél: a portfólióban egyre növekszik a hosszú lejáratú kölcsönök és a forintban nyújtott finanszírozás súlya, s az ágazati összetételben is láthatók kisebb-nagyobb mozgások - írja a Figyelő.

Stagnálás az iparban

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a vállalati hitelek állománya nem egészen 9900 milliárd forintot tett ki szeptember végén,

ami az elmúlt években megszokottnál kicsit visszafogottabb tempójú, 7,6 százalékos gyarapodást jelent az egy esztendővel korábbi volumenhez képest. A szolid állománybővülésben igen jelentős lehet a szerepe annak, hogy a céges hitelportfólión belül hosszú évek óta meghatározó feldolgozóipar növekedése egy ideje rendre elmarad az átlagtól. Az MNB számai alapján az ágazatban nyilvántartott 2345,5 milliárdos harmadik negyedév végi mennyiség gyakorlatilag stagnálást – 0,1 százalékos bővülést – jelez az egy évvel azelőtti állományhoz viszonyítva. Ennek eredőjeként a feldolgozóipar az ősz elején már csak 23,7 százalékos szeletet hasított ki a vállalati hitelportfólióból, miközben egy esztendővel korábban még bőven 25 százalék feletti volt a részesedése.

Az ingatlan most is megy

Az ingatlanügyeknél viszont átlagon felüli, 11 százalékos bővülést mért a jegybank, már bőven a 2000 milliárdos határt meghaladó állomány mellett,

így ennek a területnek a részesedése 20,5-ről 21,5 százalékra ugrott.

Fotó: Shutterstock

A kereskedelmi szektorban – ahová egyébként a járműjavítást is besorolja a statisztika – szintén nagyon jól megy a szekér: a közel 14 százalékos éves növekedésnek és a hozzávetőleg 1660 milliárd forintos állománynak köszönhetően az ágazat már a céges portfólió 16,8 százalékát adta szeptemberben, ami kereken egy százalékpontos ugrás éves összevetésben.

Mindezek nyomán a három legnagyobb szektor sorrendjében nincs változás – a feldolgozóipart az ingatlanos terület követi, majd a következik –, ám az ipari cégeknél mutatkozó stagnálás miatt az összesített részesedésük sem változott érdemben egy év alatt, valamivel 62 százalék alatt maradt.

Visszaesés a szállításnál

Ami a viszonylagosan kisebb súlyú ágazatokat illeti, a mezőgazdaságban – amelybe az élelmiszeripar nem tartozik bele – 510 milliárd forint felett járt a hitelállomány szeptember végén, ami jó ütemű, 11,4 százalékos növekedést tükröz.

Ennek nyomán az agrárium cégeinek a részesedése már stabilan 5 százalék feletti a vállalati állományban.

Figyelemre méltó, hogy a szálláshely-vendéglátás ágazat hitelállománya is közel 13 százalékkal tudott gyarapodni, annak ellenére, hogy nem a legszebb napjait éli a szektor. Igaz, e terület részesedése így is csak valamivel 3 százalék felett jár még. A szállítási, logisztikai ágazat szempontjából viszont nem alakult jól a szeptemberig számolt egy év, legalábbis ami a hitelállomány alakulását illeti: utóbbi 6,5 százalékkal, 443,8 milliárd forintosra csökkent, így a terület részesedése 5,2-ről 4,5 százalékra olvadt a céges portfólióban.

A cikk a Figyelő hetilap november 18-án megjelent számában került publikálásra.