A nagyobb piaci hullámok szeptemberben fellendítették a lakosság befektetési kedvét, a volatilitás elől azonban biztonságosabb vizekre eveztek a háztartások, a tőzsdét továbbra is kerülve kötvényekben és a profi alapkezelőknél kerestek helyet gyarapodó megtakarításaiknak.

A hazai kisbefektetők az idén az eddigi legnagyobb tételben, 137,4 milliárd forintért vásároltak befektetési termékeket szeptemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái szerint. Augusztusban még bő 57 milliárdot váltottak vissza meglévő eszközeikből. A szeszélyesre forduló piaci hangulat az ősz eleji hozamokat is jelentősen feltornászta, a lakosság így az előző havi több mint dupláját, 72,5 milliárd nyereséget realizálhatott a befektetésein.

A növekvő megtakarítások és a bőséges árfolyamnyereség eredőjeként a háztartások értékpapírvagyona közel másfél százalékkal újabb csúcsot jelentő, 15 195 milliárd forintra ugrott. Az idén ezzel már 8,3 százalékos – 1160 milliárdos – a növekedés. 

Amennyiben a trendek hasonlóan alakulnak a negyedik negyedévben, könnyen megismételhető a tavalyi, 11 százalék körüli gyarapodás, a rendkívül erős, 20 százalék feletti bővüléssel zárt 2019-es esztendőt viszont várhatóan nehéz lesz felülmúlni.

Fotó: Kallus György/VG

Ami a szeptemberi folyamatokat illeti, a legtöbb friss pénz ezúttal az állampapírokba érkezett, melybe az augusztusi 63 milliárdos visszaváltást követően bő 94 milliárd forintot fektettek az MNB adatai szerint. A lakosság ezzel már 9758 milliárddal járult hozzá az államadósság finanszírozásához. A slágertermék változatlanul a hosszú lejáratú forintkötvény, melyből 164 milliárd forintnyit táraztak be, míg az egy évnél rövidebb futamidejű papírokból és a devizakötvényekből összesen 70 milliárdnyit adtak el.

A hónap nagy nyertesei voltak a befektetési alapok is, melyekbe éves csúcsot jelentő, 54 milliárd forint friss tőkét helyeztek a háztartások, bő 20 milliárddal többet, mint az előző hónapban. A portfóliókezelők megdolgoztak a pénzükért, 33 milliárd forintos hozamot szállítva ügyfeleiknek. A lakosság csaknem 4400 milliárdot fialtat befektetési alapokban, ami havi alapon két, az év elejétől számítva pedig nyolc százalék feletti növekedést jelent.

A hazai részvénypiacon augusztushoz hasonlóan ezúttal is az eladói oldalt erősítették a háztartások, akik 6,5 milliárd forinttal csökkentették tőzsdei kitettségüket.

A pesti tőzsdén folytatódó árfolyamrali így is 30 milliárddal gazdagította a kockázatos eszközök mellett kitartókat. A legnagyobbat a 23 százalékot dráguló 4iG részvényeivel szakíthatták a hazai parketten kereskedők, de a Mol-tulajdonosok is elégedettek lehetnek az olajpapír közel hétszázalékos ralijával.

A lakosság magyar részvényvagyona az idén már negyedével nőtt, ám továbbra sem éri el az 1000 milliárd forintot.