Az irányadó New York-i tőzsdemutatók közül:

  • a DJIA-30 index 0,11 százalékkal,
  • az S&P-500 index 0,39 százalékkal,
  • a Nasdaq Composite index 1,11 százalékkal alacsonyabban kezdte a szerdai kereskedést.

A kereskedés kezdete előtt közzétett adatok alapján októberben több mint harminc éve a legmagasabb, 6,2 százalékos alakult ki az Egyesült Államokban. A magas infláció egyrészt a gazdasági növekedést, a válságból való kilábalást lassíthatja, másrészt befolyásolhatja a Fed monetáris döntéseit, a szigorítás megkezdésének az ütemtervét.

Fotó: Shutterstock

A dollár árfolyama egyéves csúcsot közelített meg a várakozáson felüli októberi infláció ismeretében. A hat legfontosabb nemzetközi fizetőeszközzel szembeni árfolyama alapján kalkulált dollárindex megközelítette az október 12-én 94,6 ponton elért egyéves csúcsot. Az amerikai piacok nyitásakor az index 94,23 ponton állt 0,29 százalékos napi emelkedéssel.

Az eurót 0,30 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1558 dolláron.

Az arany ára már az ötödik egymást követő kereskedési napon emelkedik és ezzel június közepe óta nem tapasztalt szintet ért el. A szerdai emelkedés mögött a várakozások feletti októberi inflációs adat áll. Az arany spot ára 1,38 százalékkal állt magasabban unciánként 1856,84 dolláron az amerikai piacok nyitásakor.

Az olaj ára három egymást követő napi emelkedés után vegyesen alakult szerdán. A WTI ára 0,02 százalékkal állt alacsonyabban az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben hordónként 84,13 dolláron, a Brent ára 0,13 százalékkal emelkedett 84,89 dollárra.