Újabb 934 ezer Tesla-részvényen adott túl  960 millió dollár vételár fejében – derült ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentés nyomán. A lépésre a Bloomberg szerint azért volt szükség, hogy a világ jelenlegi leggazdagabb embere fedezni tudja mintegy 2,2 millió darab részvényopció lehívása miatt keletkezett adófizetési kötelezettségét.

Ezzel Musk az elmúlt 5 hét során már összesen 11,8 milliárd dollár értékű részvényt dobott piacra.

A csütörtöki tranzakció több mint 6 százalékos árfolyamcsökkenést váltott ki, a papírok kurzusa éppen csak 1000 dollár fölött maradt. A pénteki tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben aztán további 1 százalékot veszített értékéből a ezt azonban megfigyelők szerint inkább már a guru legújabb tweetje idézte elő, amely szerint lelép a Teslától, és a jövőben sima influenszerként tevékenykedne.

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

Mint ismeretes, Musk korábban egy a Twitteren megrendezett szavazás eredményétől tette függővé, hogy eladjon-e egy, a cég teljes részvényállományának 10 százalékát kitevő pakettet. Elemzők szerint azonban mindenképpen piacra kellett dobnia a papírjait, mivel 15 milliárd dolláros adófizetési kötelezettség fenyegeti. Szeptemberben maga Elon Musk is úgy fogalmazott a kaliforniai Beverly Hillsben megrendezett Code konferencián, hogy az adózás miatt akarja csökkenteni részvényállományát.

A tőzsdefelügyelethez beadott dokumentumok szerint egyébként  nem csak a nagyfőnök jár ebben a cipőben, hiszen az utóbbi hetekben a Tesla igazgatóságának többi tagja, köztük Musk Kimbal nevű testvére is több százmillió dolláros részvényértékesítéseket bonyolított le.

A nevető arcú emojikkal kísért Twitter-bejegyzés kapcsán persze kérdés, hogy mennyire kell komolyan venni Musk leköszönési szándékát, hiszen az év elején tett nyilatkozata szerint egy pár évig még mindenképpen maradni akar.

Lehet, hogy valamilyen okból egészen egyszerűen csupán egy kissé gyengíteni akarta a részvénykurzust, amire már nem egyszer volt példa, amikor rejtélyes kijelentései pillanatok alatt végigszáguldottak a 66 millió követője által alkotott hírhálón. Három éve április elsején például közölte, hogy csődbe ment a Tesla, később pedig a cég tőzsdéről való kivezetéséről is tett közzé meggondolatlan vagy éppen nagyon is megfontolt, olykor bírságolást is kiváltó bejegyzéseket.