Nagyon elrontotta a tőzsdei hangulatot szerdai héja üzenetével az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A tengerentúli indexek napon belül lefordultak és csütörtök hajnalban Ázsia is vaskosak mínuszokra ébredt. Majd a vezető nyugat-európai indexek is pirosba borultak.

Nem így a BUX index, mely csütörtök délben 6 milliárdos forgalommal, közel másfél százalékos pluszban virított.

Fotó: Szabó Gábor / BÉT

Ráadásul, a régióhoz képest is felülteljesítve, hiszen Varsóban és Prágában is gyászos volt a hangulat.

A forgalom kétharmadát, a délelőtt két és fél százalékot emelkedő OTP adta, ezért sanszos, hogy még mindig az orosz kitettség miatti eladásokat követő pozitív korrekció tanúi lehetünk, nem csak a bankpapír, de a szintén felfelé kapaszkodó Richter piacán is – vélekedett Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: az orosz-ukrán konfliktus enyhülésére utalhat, hogy a moszkvai tőzsdeindex is több mint 2 százalékos pluszba ugrott a nap derekára.

Az elemző szerint, ugyanakkor a dollár erősödése hamar alááshatja a feltörekvő piacokat, az ukrán helyzet is napról napra változik, vagyis alapvetően hektikus, volatilis kereskedésre kell berendezkedni. Mindamellett a tengerentúli részvénypiaci rotáció – a portfóliók átrendezése a növekedési papírokból az értékalapú vállalatokba – jól jöhet a relatíve olcsó európai részvényeknek.