Az Evergrande Group pénteken közölte, hogy további pénzügyi és jogi tanácsadókat vesz fel, miután a nemzetközi hitelezők egy csoportja kijelentette, hogy végrehajtási eljárást indít, ha az ingatlanfejlesztő nem tesz többet az adósságtörlesztés érdekében. A tőzsdei jelentésében az Evergrande pénzügyi tanácsadónak a China International Capital Corpot és a BOCI Asiát, jogi tanácsadónak pedig a Zhong Lun Law Firm LLP-t javasolja.

Fotó: NOEL CELIS

Mindez egy nappal azután történt, hogy egy külföldi hitelezői csoport, amelyet a Kirkland & Ellis ügyvédi iroda és a Moelis befektetési bank képvisel, közölte, kész minden szükséges intézkedést megtenni a tagok jogainak védelmében, miután az Evergrande nem tette meg az elvárt lépéseket.

Az Evergrande korábban arra kérte a külföldi kötvénytulajdonosokat, hozzák nyilvánosságra részesedéseiket. Az ingatlancég a jövő hét közepéig várja a válaszokat, hogy azonosítani tudja a befektetőket, s ezzel segítse az átütemezését.

Az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanvállalata, amely több mint 300 milliárd dollár kötelezettséget halmozott fel, beleértve közel 20 milliárd nemzetközi kötvényt. Az adósság jelentős része a tavaly év végén elmaradt kifizetések sorozatát követően nemteljesítőnek minősül.

Az elmúlt évben más kínai ingatlanfejlesztők pénzügyi helyzete is megingott, súlyosbítva az ágazatban tapasztalható finanszírozási nehézségeket. Ennek egyik példája volt a rivális Country Garden Holdings múlt heti sikertelen kötvényeladási kísérlete, melyet pénteken – a piacot meglepve – egy 500,2 millió dolláros új kötvénykibocsátás követett.

Az Evergrande részvényeinek árfolyama pénteken 0,6 százalékot esett.