A masszívan negatív piaci hangulatban érkezett pozitív hír is hétfőn, amit az Alteo szállított. A megújuló energiát hasznosító magyar társaság délelőtt közzétett előzetes számai alapján 2021-ben jelentős bővülést és több soron is rekordszintű eredményt könyvelhetett el.

Árbevételét több mint harmadával, 44,2 milliárd forintra tornázta fel, miközben az eredményességet leginkább mutató, pénzügyi tételektől, adófizetéstől, értékcsökkenéstől és értékvesztéstől tisztított eredmény (EBITDA) 134 százalékkal 12,9 milliárdra ugrott.

Fotó: Shutterstock

Az új generációs energiavállalat a számára igencsak kedvező piaci környezetben a 2020-asnál csaknem tízszer nagyobb, 5,8 milliárd forintos adózott nyereséget ért el.

A rekord eredmény elsősorban az Alteo stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a szabályozási központ rendkívül sikeres tevékenységéhez köthető, de támogatta ezt a Covid-járvány által 2020-ban leginkább sújtott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanása, valamint a tavaly ugyancsak kapacitásbővítésben részesülő megújulóenergia-alapú energiatermelési tevékenység is.

A társaság részvényei 11 óráig két százalékot gyengültek, felülteljesítve ezzel a három százalékkal ereszkedő BUX-indexet. Az Alteo tavaly a legjobban teljesítő magyar papír volt a pesti parketten, az idén viszont – a kedvezőtlen piaci széljárás miatt – már 8 százalékot ereszkedett a kurzus.