A múlt heti összeomlás a kriptopiacokon ismét felvetette az iparági szabályozás kérdését, ám ez könnyen lehet, hogy nem lesz egyszerű, mivel a szektor egyre több pénzt fordít lobbizásra, hogy számára kedvezőbb szabályok születhessenek – írja a CNBC.

A kriptolobbi mind a két nagy párt képviselőit megkörnyékezte adományaival és sokan közülük éltek is az amerikai választásokon kulcsfontosságú támogatások bezsebelésével, így a New York-i képviselő Richie Torres is, aki a New York Daily News számára márciusban vezércikket is írt az iparág védelmében, elegánsan megfeledkezve arról, hogy olyan kockázati tőkések – Ben Horowitz, Anthony Albanese és Chris Dixon, az Andreessen Horowitz alap vezetői – rendeznek számára gyűjtést, akik ezer szálon kötődnek a szektorhoz. A meghívottaktól fejenként 500 és 5800 dollár közötti adományt vártak a szervezők.

Sam Bankman-Fried főként a liberális politikusokat szereti, de az iparágból mind a két oldalra érkeznek a pénzek
Fotó: Trustnodes

Ez azonban nem az egyetlen jele a kriptopiac egyre növekvő befolyásának Washingtonban, hiszen a CNBC írása szerint 

több mint 200 egykori Fehér Ház-i, kongresszusi, vagy épp a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-t megjárt ember talált munkát a kriptocégekben, 

de a Tech Transparency Project adatai szerint csak az iparág vezetői több mint 30 millió dollárt költöttek számukra kedves jelöltek támogatására. Kongresszusi dolgozók szerint ezek a befektetések kifizetődni látszanak, így például arra elegendőnek bizonyultak, hogy változtassanak Joe Biden 1000 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvényén.

A szektor több politikai támogatások szétosztására hivatott szervezetet (Politiacal Action Committee, PAC) is létrehozott, melyek célja a megfelelő politikusok megválasztásának támogatása. A bahamai kriptotőzsdét, az FTX-et vezető Sam Bankman-Fried Védjük Meg a Jövőnk nevet viselő szervezete több mint 14 millió dollár fölött rendelkezik és Torres támogatása mellett döntő szerepet játszhat több képviselőházi versenyben is Ohiótól Oregonig.

Noha Torres azt állítja, hogy csak minimális összegben gyűjtött pénzt kriptókhoz kapcsolódó befektetőktől, egy másik, a kriptopiacon érdekelt kockázati tőkebefektető, Fred Wilson a Union Square Ventures-től szintén tartott számára gyűjtést.

A Szövetségi Választási Bizottság (FEC) adatai szerint Bankman-Fried, a rövidéletű Trump-szóvivő Anthony Scaramucci, aki a SkyBridge Capital alapítójaként vesz részt a szektorban, a Blockchain Capitalt megalapító testvérpár Bart és Bradford Stephens 

csak a mostani 2022-es ciklusra már több mint 20 millió dollárt költött. 

De Bankman-Fried például egy Bident támogató PAC részére már a 2020-as kampány során is 5 millió dollárt adott.

A kripto tőkések mindemellett létrehozták és feltőkésítették a GMI PAC-et is, mely 20 millió dollárt szán a mostani ciklusra. A szervezet egyik korai támogatója az egyik FTX leányt, az FTX Digital Markets-et vezető Ryan Salame, a CMS Holdings-ot megalapító Dan Matuszewskivel karöltve, de a SkyBridge Capital is a finanszírozók között van. Bankman-Fried januárban 2 millió dollárral járult hozzá a költségekhez.

Salame azonban más szervezeteken keresztül is igyekszik az iparági törekvéseket egyengetni, így az általa létrehozott, az amerikai álomról elnevezett PAC áprilisban 4 millió dolláros tőkével alakult meg, főként republikánus jelöltek támogatására.

Áprilisban Salame egy, a republikánus észak-karolinai szenátorhoz, Thom Tillishez köthető PAC-nek adott 500 ezer dollárt. A szenátor a bankfelügyeleti bizottságnak is tagja.

Bankman-Fried ugyanakkor a mérséklet, leginkább Bill Clinton megválasztásáról ismert Új Demokraták koalíciójával tárgyalva arról beszélt, hogy 

a szektor nyitott a szabályozásokról szóló javaslatokra, ám néhány ezek közül hátrányos lehet a nagyobb szereplőkre.

A találkozón jelenlévő törvényhozók szerint az FTX-vezér szavai egybeesnek az iparág korábbi kommunikációjával, mely szerint nyitottak a szabályozás és a befektetők védelmével kapcsolatos javaslatokra, valamint világosabb kereteket szeretnének. A Terra összeomlása kapcsán az Ethereum alapító Vitalik Buterin a szövetségi betétbiztosításhoz hasonló védelemmel kapcsolatos igényeket fejezett ki a múlt héten a Fortune szerint.

Ugyanakkor egyelőre a szektor befolyása nem végtelen, hiszen azt nem tudták megakadályozni, hogy kikerüljön a Biden-kormány javaslatából az a rendelkezés, hogy jelenteni kelljen a tranzakciókat az adóhatóság felé. Később viszont mind a két pártból származó szenátorok próbálták meg a kriptobányászokat  és szoftverfejlesztőket kivonni a törvény hatálya alól, ám ez sem járt sikerrel. Ennek ellenére a Twitter-alapító, maximalista Jack Dorsey megköszönte erőfeszítéseiket.

A szektor kezére játszik az is, hogy noha a kriptókkal kapcsolatos problémák egyre világosabbak, a kongresszus malmai lassan őrölnek és a képviselőház átlagéletkora 58 év, míg a szenátoroké 64, így 

a mostani a legöregebb törvényhozás az Egyesült Államok történetében 

a Quorum adatai alapján.

A Biden-adminisztráció ugyan igyekszik fellépni a szektort jellemző visszaélésekkel szemben, de a novemberi félidős választásokig kevés az idő és a várakozások szerint ezt követően elveszti többségét a törvényhozás legalább az egyik házában, így könnyen megismétlődhetnek a múlt hetihez hasonló események a jövőben is.

Ez különösen azért lehet problémás, mert hasonló esetekben a piaci szereplők először a jelentős vagyonnal bíró úgynevezett bálnákat mentik ki. Ez történt a Terra összeomlásakor is a New Money Review írása szerint, cserben hagyva a kisbefektetőket. Mindezt ráadásul a dollármankó fenntartása érdekében létrehozott alapítvány is elismerte gyakorlatilag.

Az események kapcsán Janet Yellen arról beszélt, hogy az összeomlás rávilágít a szabályozás szükségességére, hiszen 200 milliárd dollár tűnt el a történések során.

Figyelembe véve, hogy az amerikai törvényhozás mennyiben volt képes eredményeket elérni más erőteljes lobbitevékenységet folytató iparág szabályozása kapcsán, legalábbis kétséges, hogy a kriptobefektetőknek az államtól kell tartaniuk.