Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) újabb 20 főt vesz fel a kriptopiacokon tenyésző csalásokkal szembeni fellépés érdekében – írja a Reuters.

A szabályozó szerint a szektorral foglalkozó részleget is átnevezik kriptoeszközök és kiber osztályra, melynek összesen 50 alkalmazottja lesz. Kérdéses persze, hogy ez mire lesz elég, figyelembe véve, hogy például a Coinmarketcap oldal közel 20 ezer különböző kriptovalutát tart nyilván. Ráadásul 

az új egység a kriptotőzsdéket, a kriptohiteleket, a kriptobefektetéseket, a decentralizált pénzügyi platformokat, az NFT-ket és a stabilcoinokat is szeretné ellenőrizni. 

Mindezekből valószínűleg naponta több mint 50 jön létre, így a legtöbb iparági csalás feltehetően továbbra is képes lesz a hatóságok látókörén kívül maradni.

Abstract glitch with word SCAM átverés csalás on 100 Dollar dollár bankjegy bill. Ideas for internetes Online scam, Fraud, Hacker, Black money scam, Cryptocurrency scammers kriptovaluta
Fotó: Shutterstock

Nem könnyíti meg a SEC dolgát az sem, hogy az iparágban tevékenykedő cégek jelentős része offshore központokban található, 

mint a Bahamák, a Brit Virgin-szigetek vagy újabban Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek. További gondokat okozhat az is, hogy a legtöbb kriptoeszköz alkotói tagadják, hogy amit ők kínálnának, az értékpapír lenne és a SEC felügyelete alá tartozna.

A hatóság élén álló Gary Gensler számára nem ismeretlenek a digitális eszközök , kinevezése előtt azokról még órát is tartott az MIT elit egyetemen. Ezen a kurzuson beszélt arról is, hogy szerinte az Ethereum natív zsetonja, az ether az úgynevezett Howey-teszt alapján értékpapírnak tekinthető. 

Az eszközök kritikusai szerint azok jelentős részben köszönhetik népszerűségüket és sikerüket a szabályozói arbitrázsnak, vagyis annak, hogy 

szemben a hagyományos piacokkal, a kriptopiacokon olyan dolgok is engedélyezettek, amelyek ellen más területeken már sikerült fellépni.

Mindez lehetővé teszi azt, hogy a befektetők saját magukkal kereskedjenek, olyan megrendeléseket tegyenek, melyek félrevezetik a piacokat, de jelenleg a piac manipulálására számos egyéb lehetőség is nyitva áll. Nincsenek olyan szabályok sem, melyek a tőke nyereségadó-mérséklése érdekében történő eladásokat, majd a rögtön megtörténő visszavásárlásokat korlátoznák. 

Erre akkor van lehetőség, ha az eszköz értéke épp alacsonyabb a vételi árnál, hiszen adókötelezettség csak az értékesítés során keletkezik. A veszteség azonban csökkentheti a más eszközökön elért nyereségeket. A hagyományos piacokon történő eladás után ugyanazt az eszközt csak bizonyos idővel később lehet visszavásárolni, hogy ezt a gyakorlatot korlátozzák. 

Gensler április elején beszélt arról, hogy a befektetők védelme érdekében keményebb fellépésre van szükség a kriptoeszközök területén. 

Az állami beavatkozással és szabályozással szemben alapvetően ellenséges iparág szerint erre semmi szükség, az csupán megölné a pénzügyi innovációt.