Egyre több kongresszusi képviselő és szenátor fektet kriptoeszközökbe és azokhoz kapcsolódó cégek részvényeibe vagy más kriptotermékekbe, miközben ezen eszközök szabályozása is lassan terítékre kerül – olvasható a Bloombergen.

A hírügynökség a 2iQ Research adataira hivatkozva arról ír, hogy 2021 kezdete óta 

a kongresszus 21 tagja fektetett az iparágba személyesen vagy épp közvetlen családtagjain keresztül, mintegy 1,8 millió dollár értékben. 

Tekintve, hogy a törvényhozás tagjainak csak annyit kell nyilvánosságra hozniuk, hogy az adott melyik sávba tartozik, az összeget a cég a sávok szélei között félúton lévő számok alapján számolta ki.

A törvényhozás tagjait számos kritika éri a hagyományos értékpapírokkal folytatott kereskedésük miatt is, miközben azt még mindig nem tudni, hogy a kriptoeszközöket az értékpapírokat (SEC) vagy az árupiacokat (CFTC) felügyelő hatóság szabályozza majd. Mindez a viták frontvonala felé tolja a szenátus banki és mezőgazdasági bizottságának tagjait, lévén ezek ellenőrzik az SEC és a CFTC munkáját.

A kongresszus 21 tagjából, aki a szektorba fektet, vagy akinek közvetlen családtagja érintett a digitális eszközök terén, heten tagjai a szenátus vagy a képviselőház valamelyik bizottságának. Kérdéses azonban, hogy a törvényhozás tagjai által meghozott befektetési döntések milyen hatással lesznek a döntéseikre, különösen akkor, ha egy új eszközosztály szabályozásáról van szó.

Washington,,Dc.,,Usa,,January,3,,2017,Members,Of,The,115th
Fotó: Shutterstock

A befektetések között olyan részvények szerepelnek, mint a Coinbase vagy a Block. 

A legnagyobb amerikai kriptotőzsde, a Coinbase tavaly másfél millió dollárt költött lobbitevékenységre, 

ám úgy tűnik ezt hiába tette, hiszen tavaly áprilisi tőzsdére lépése óta elvesztette értéke több mint 60 százalékát. A Block 10 lobbistát alkalmazott az adatok szerint.

Népszerűnek bizonyultak a Grayscale által létrehozott kriptodevizákat őrző alapok is, melyekbe például a republikánus szenátor Pat Toomey és a demokrata képviselő Marie Newman is tett pénzt. A társaság kampányt indított annak céljából, hogy megkapja az SEC engedélyét, hogy spot ETF-é alakítsa át a trösztjét. Erre azonban kevés az esély, lévén a hasonló termékek engedélykérelmét a hatóság sokszor utasította már el, elég egyértelmű indoklással – mint például a piaci manipulálhatósága, a lehetőség arra, hogy a befektetők bizonyos kriptotőzsdéken saját magukkal kereskedjenek és más, a szabályozott értékpapírpiacokon tiltott tevékenységek folyamatos jelenléte –, melyeket azonban a Grayscale kérelme sem orvosol.

Bitcoin.,Cripto,Bit,Coin.,Digital,Currency.,Cryptocurrency.,Golden,Physical,Coins
Fotó: Shutterstock

Noha kriptókhoz kapcsolódó befektetésekkel mind a két párt tagjai rendelkeznek, konkrétan kriptodevizákat csak republikánusok birtokolnak. Befektetéseik a bitcointól a kevésbé komolyan vehető digitális eszközökig terjednek, mint amilyen a Basic Attention vagy a Stellar Lumens. 

A kongresszus kripto barát tagjai közül érdemes a republikánus szenátor Cynthia Lummist, aki régóta bitcoin befektető 

és aki az engedékenyebb CFTC nagyobb szerepét szeretné látni a szabályozási kérdésekben a szigorúbb SEC-vel szemben. Lummis a demokrata New York-i szenátorral, Kirsten Gillibranddel közösen nyújtott be szabályozási keretrendszerről szóló törvényjavaslatot. 

Azonban a legtöbb digitális eszközökhöz kapcsolódó befektetéssel a képviselőház tagjai rendelkeznek, köztük például Josh Gottheimer New Jerseyből, aki a Block részvényeivel rendelkezik és a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos bizottságának is tagja.