Az európai ellenére a nagy európai intézményi befektetők továbbra sem adják fel elkötelezettségüket a fenntartható, ESG-alapú befektetési politika iránt. A cél: 2050-re elérni a nettó zéró károsanyag-kibocsátást. A pár éve kezdődött tendencia szerint az ESG-politikát követő alapok általában az MSCI vagy a Sustainanalytics által kidolgozott minősítő szisztémákat követik. A széntüzelésű erőművek károsanyag-kibocsátása magasabb, mint az olaj-, főleg a gáztüzelésű erőműveké, így az ESG-szempontok alapján nagyobb fekete pontot kap az a vállalat, amelyik ilyen forrásból származó energiát használ fel.  

Esg.,Environmental,,Social,,And,Corporate,Governance.,Dollar,Banknote,Money,Texture
Fotó: Shutterstock

Az ukrán háború következményeként azonban például számos német és olasz vállalat kényszerül szénalapú villamos energiát felhasználni. Ilyen a német Lanxess is, amely speciális vegyipari alapanyagokat gyárt. A vállalatok kényszerhelyzetben vannak, egyrészt költségeiket szeretnék csökkenteni – az iszonyatosan magas gázárak miatt –, másrészt számos ország nemzeti szabályozása is előírhatja a szénalapú áram használatát.  

Sylvain Vanston, az MSCI klímaváltozási kutatásokért felelős igazgatója szerint,

ha a kibocsátásod emelkedik, akkor minden más tényezőt változatlannak feltételezve minősítési szempontból bajban vagy. Új erős elkötelezettségeket kell vállalnod ahhoz, hogy ezt ellensúlyozd.

Ilyen vállalást azonban a jelenlegi gazdasági körülmények között nagyon nehéz tenni. Ha a rosszabb ESG-minősítések miatt az adott cég kiárazza magát a piacról, akkor gyárbezárás, létszámcsökkentés következhet, ami viszont az ESG-kritériumrendszer társadalmi aspektusát rontja.  

Vannak más lehetőségek is arra, hogy a vállalatok megőrizzék ESG-besorolásukat. David McNeil, a Sustainable Fitch klímakockázatokért felelős vezetője a Reutersnek elmondta, hogy az ő minősítési rendszerük a teljes képet vizsgálja egy adott cég esetében: 

ha egy áramszolgáltató zöldkötvényt dob piacra, azt is figyelembe vesszük. 

Az olasz ENI áramszolgáltató például nemrég kibocsátott egy a fenntarthatósághoz kötött kötvényt, amely szorosan illeszkedett a vállalat stratégiájába. 

Thyssenkrupp AG Metals Plant Gears up For Green Steel Production
Fotó: Bloomberg

A zöldkötvényeket általában valamilyen környezetvédelmi, a hosszú távú fenntarthatóságot szolgáló beruházás finanszírozására használják. Ezek a papírok azonban az elmúlt évben gyengén teljesítettek, az S&P Green BondIndex például 12 hónap alatt csaknem 20 százalékot zuhant. Ennek hátterében a kamatemelések, az ezekre vonatkozó várakozások, valamint az állt, hogy a vállalati kötvénypiacokat is elérték a recessziós félelmek. 

A legnagyobb német energiacég, az RWE is dobott piacra ilyen zöldkötvényeket. A vállalat a múlt hónapban közölte, hogy Németország áramtermelésének át kell állnia a gázzal való takarékosságra, s azt szénnel kell helyettesíteni. Az RWE szóvivője szerint a cég ugyanakkor továbbra is fókuszál a megújuló energiaforrásokra, figyelemmel arra is, hogy a szén súlyát egyre jobban csökkentsék az energiamixben, s ezt a stratégiát a befektetők széles körben jóvá is hagyták. A két állítás ellentétes egymással, 

a vállalati érdek és a geopolitikai helyzet nem passzol össze. 

A szén térnyerése energiabiztonsági kérdése, amely rövid távon ütközik a dekarbonizáció problémájával – vélekedett Alex Simcox, a Mondrian Investment Partners ESG-ügyekért felelős vezetője. 

Ha német vagy, és az oroszok leállítják a gázszállítást, akkor pragmatikus okokból el kellene fogadnod a széntüzelésű villamos energia nagyobb arányát, még ha a zöldekhez tartozol is

– tette hozzá. 

A nagybefektetők, úgy tűnik, továbbra is elkötelezettek a korábbi vállalások teljesítésében. Az Axa Investment Managers, az Allianz Global Investors és a Zürich Insurance – amelyek együttesen 1,8 ezermilliárd dollár vagyont kezelnek – közölte, hogy az ukrán háború ellenére elkötelezett maradt a szén súlyának csökkentése mellett.

RYBINSK, RUSSIA - APRIL 19: A view from the Borodinsky coal mine, which is an opencast coal mine, operated by SUEK, producing 22 million tonnes per annum, next to the village of Borodino, in the Rybinsk district of the Krasnoyarsk region, Russia on April 19, 2022. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Alexander Manzyuk / Anadolu Agency via AFP