Pénteken délelőtt is emelkedtek a határidős amerikai indexek, miközben a befektetők többek között az Exxon Mobil, a Chevron, a Procter & Gamble és a Colgate-Palmolive gyorsjelentését várták. A jelek arra mutatnak, hogy a legszélesebb merítésű tengerentúli index, az S&P 500 az utóbbi közel két év legjobb hónapját zárhatja.

A woman rides past the New York Stock Exchange (NYSE) on July 13, 2020 at Wall Street in New York City. - The Nasdaq tumbled July 13, 2020, ending a three-session streak of records on a weak day for US stocks amid fresh restrictions in California to address the coronavirus. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: Johannes Eisele / AFP

Az S&P 500 határidős jegyzése pénteken 0,6 százalékkal, a Dow Jones Industrial Average 0,2 százalékkal, míg a technológiai fókuszú Nasdaq-100 kerek 1 százalékkal emelkedett.

A kötvénypiacon a 10 éves kincstárjegyek hozama 2,700 százalékra emelkedett a csütörtöki 2,680 százalékról. A hozamok a kötvényárakkal ellentétes irányban mozognak, és az elmúlt hetekben azért csökkentek, mert a befektetők az elmúlt napokban megnyugodtak abból a feltételezésből kiindulva, hogy 

a lassuló arra ösztönözheti a Fed-et, hogy ráérősebb ütemben emelje a kamatlábakat

Ugyanebből az okból az S&P 500 a héten 2,8 százalékkal, az egész hónapban pedig 7,6 százalékkal, míg június közepi mélypontjához képest 11 százalékkal nőtt. Ha nagy változás nem lesz este 10-ig, akkor ez lenne az index legjobb teljesítménye 2020 novembere, azaz az elnökválasztás hónapja óta.

Kedvező jelzést küldött a tőketulajdonosoknak verbálisan is a Fed, miután szerdán második egymást követő ülésén emelte 0,75 százalékponttal irányadó kamatát. Jerome Powell, a  bank elnöke a döntés kihirdetését követően utalt rá, hogy enyhülhet a szigor, mivel fel akarják mérni a magasabb kamatok gazdaságra gyakorolt hatását.

Szintén nyugtatta a befektetők idegeit, hogy az eddig jelentett - az S&P 500 kosarát alkotó - vállalatok 72 százaléka felülmúlta nyereségprognózisát.

Sok tőzsdés azonban továbbra is óvatos a gazdaság és a részvények kilátásaival kapcsolatban. Mivel az 40 éves csúcson van, úgy vélik, szó sem lehet óvatosabb kamatemelésekről.

A legnagyobb tanulság az, hogy nem zuhanunk a szakadékba

- mondta Brian O'Reilly, a Mediolanum International Funds piaci stratégiáért felelős vezetője a tőzsdei gyorsjelentésekről, hozzáfűzve, hogy a fogyasztói kereslet még mindig viszonylag erős.

Ennek ellenére O'Reilly szerint a részvényrali lendületet fog veszíteni. "Még mindig elég kockázatos a gazdasági háttér" - mondta, hozzátéve, hogy 

kevés jele van annak, hogy az infláció elérte volna a csúcspontját.