Hatalmas kedvezménnyel csábítja befektetőit a svéd Klarna Bank, amely már közel áll hozzá, hogy friss forrást vonjon be a piacról, ám olyan árfolyamszinten, amely mindössze 6,5 milliárd dollárra értékelné az egész startupot – írta pénteken a Wall Street Journal. 

07 May 2019, Hamburg: The illuminated sign "Klarna" hangs on the stand of the company of the same name at the marketing trade fair "Online Marketing Rockstars" (OMR) in the exhibition halls. Photo: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Georg Wendt / dpa Picture-Alliance via AFP


Az új cégértékelés ugyanis a WSJ informátorai szerint 86 százalékkal alacsonyabb, mint a vállalat korábbi értékelése, ami jól mutatja, hogy a fintech-cégek jelenleg milyen kihívásokkal küzdenek. Egy nappal korábban a Forbes még arról írt, hogy 15 milliárdos értékeltség mellett lépnek be az új részvényesek a tőzsdén kívül működő cégbe. Sebastian Siemiatkowski vezérigazgató amúgy június elején jelentette be, hogy a társaság leépíti munkatársai 10 százalékát .

A WSJ továbbá úgy értesült, hogy a svédországi székhelyű hitelezési és online fizetési szolgáltató nagyjából 650 millió dolláros tőkebevonásról tárgyal a Sequoia Capital által vezetett befektetői körrel, melynek már van amúgy érdekeltsége a cégben. A Sequoia Capital elnöke, Michael Moritz ugyanezt a tisztséget tölti be a Klarnánál is.

A cikk azonban figyelmeztet, hogy az üzlet még nem zárult le, és az utolsó pillanatban akadályba ütközhet.