A második negyedévben tovább nőtt a kanadai Canopy Growth Corp kannabisztermesztő cég vesztesége, az egy évvel ezelőtti 63,6 millió kanadai dolláros deficit után pénteken már mínusz 74,8 millió dollárról számolt be.

 

A befektetők lassan minden reményüket elvesztik, hogy a cég egyhamar profitot termel, nem csoda, hogy a vállalat részvényei 8 százalékkal zuhantak a Nasdaqon.


A Canopy negyedéves bruttó árrését a termelés visszaesése, a kanadai „rekreációs” üzletág alacsonyabb árai, az üzleti mix eltolódása és a vírus miatt osztogatott kormányzati bértámogatások csökkenése zsugorította.

Recession financial storm concept, tiny business person vector illustration. World economy recession and global market collapse risk. Business bankruptcy loss challenges and stock market crash arrow.
Fotó: Shutterstock


 

A kanadai társaság a prémium termékekre összpontosít, és elbocsátások, egyes nemzetközi piacokról való kivonulás és üzletbezárások révén költségcsökkentéseket hajtott végre a nyereséges működés érdekében, miután közel négy évvel ezelőtt Kanadában legalizálták a kannabiszt.

A költségcsökkentő intézkedések egy részét azonban ellensúlyozták a magasabb bérinfláció és az ellátási lánc költségei - mondta Judy Hong pénzügyi igazgató, hozzátéve, hogy a megtakarítások nagy része várhatóan a 2023-as pénzügyi év második felében realizálódik.

Arra számítunk, hogy a költségmegtakarítások az év második felében felgyorsulnak 

– emelte még ki Hong. A Canopy több mint 40 millió kanadai dollár (31 millió USDr) megtakarítást ért el a negyedévben.

A Canopy az év elején egyébként alaposan kitolta a nyereségesség elérésének időkeretét, arra hivatkozva, hogy a vártnál kevesebb kiskereskedelmi egység szállt be az üzletbe, 

mivel az alacsonyabb feketepiaci árak visszaszorítják a legális cégek eladásait.

A kannabiszgyártó, amely korábban azt tűzte ki célul, hogy 2022 második felére nyereségessé válik, most már arra számít, hogy legfeljebb csak a 2024-es pénzügyi évben számolhat be tisztított profitról. 

Elemzők ehhez még egy évet hozzáadnak.

A cég mindamellett 1,73 milliárd dollárt bukott eszközei értékvesztésén és az átszervezési költségek miatt, ami arra kényszerítette, hogy nettó veszteséget könyveljen el az egy évvel korábbi nyereség helyett is.