Pirosban zárt kedden a Nasdaq, miután a Micron Technology lehangoló előrejelzése miatt esni kezdtek a chipgyártók és a technológiai vállalatok részvényei. Ráadásul a befektetők várnak az Egyesült Államok inflációs adataira is, ami miatt a Federal Reserve-nek várhatóan tovább kell emelnie az alapkamatot.

A közgazdászok szerint magas inflációs adatok érkezhetnek szerdán, így a kereskedők 68,5 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Fed szeptemberben 75 bázisponttal emelje a kamatot, ami sorozatban a harmadik nagy kamatemelés lenne.

Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 17, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks rallied Tuesday on expectations for massive federal stimulus to address the economic hit from the coronavirus, partially recovering some of their losses from the prior session. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: Johannes Eisele / AFP

Mivel az inflációt jelenleg elsősorban a kínálat vezérli, így a hagyományos jegybanki forgatókönyv, amely a kereslet visszaszorítása érdekében szigorítja a kamatokat, nem lesz olyan hatékony, mint a korábbi ciklusokban – jegyezte meg Jean Boivin, a BlackRock Investment Institute vezetője.

Kedden így az S&P 500 0,42 százalékos veszteséggel 4122,70 ponton zárta a napot, míg a Nasdaq Composite 1,19 százalékkal 12 494,45 pontra csökkent. A Dow Jones Industrial Average pedig 0,16 százalékkal 32 778,82 pontra esett.

A Micron Technology papírjai is lezuhantak, miután a memóriacsip-gyártó csökkentette negyedik negyedéves bevételi előrejelzését, mivel a személyi számítógépekben és okostelefonokban használt csipek iránti kereslet csökken.