Kifulladni látszik a nyári rali az amerikai részvénypiacokon. Az S&P 500 részvényindexet shortoló nettó pozíciók kétéves csúcsra emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy a piac az index esésére játszik, vagy legalábbis fedezi ezt a kockázatot.  A nyár közepén a befektetők még bíztak abban, hogy nem csupán egy hosszú lejtmenetbe beékelődő fellendülésről – medvepiaci raliról van szó, hanem egy új bikapiac vette kezdetét.

bika medve Bull and bear shapes look like made of origami paper with symbols of tőzsdepiac stock market trends on them. Vector illustration. 514753795
Fotó: domi8nic / Getty Images

A nyári látványos fellendülés ellenére az index egy év alatt több mint 10 százalékot esett, és a jelek arra utalnak, hogy az ősz közeledtével ismét borússá válik a hangulat a Wall Streeten. 

A trendfordulóval kapcsolatos várakozásokat gyorsan lehűtötte James Powell, a Federal Reserve elnöke, aki Jackshon Holeban tartott alig több mint nyolcperces beszédében további kamatemeléseket és gazdasági „kínokat” vetített előre.

Világossá tette, hogy a Fed addig nem áll le , míg meg nem bizonyosodik arról, hogy az tartósan is csökkenő pályára áll. A beszédet követően be is szakadtak a tengerentúli indexek. 

A monetáris szigor tehát egy darabig még velünk marad, ennek ellenére azonban a vállalatok viszonylag jól teljesítenek. A dráguló pénz hatása azonban előbb-utóbb meg kell, hogy mutatkozzon az amerikaiak költekezési hajlandóságában és így a vállalati profitokban is. 

A FactSet felmérése szerint az idén az amerikai vállalati nyereségek 8 százalékkal emelkednek az előző évihez képest, a korábbi, július elején készített konszenzus azonban még 10 százalék volt. 

A múlt szerdával végződő hét napban az amerikai részvénypiacokról 1,2 milliárd dollárt vontak ki nettó értelemben az intézményi befektetők, miután augusztus első felében még némi többlet mutatkozott. 

Az S&P 500 indexre múlt kedden nettó 260 ezer határidős eladási (short) pozíció épült ki, ami közel van a 2020-as (pandémia!) csúcshoz

– közölte adatait a Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

A szeptember általában amúgy is neuralgikus hónap a részvénypiacokon,

a vakációról visszatérő alapkezelők ugyanis általában ekkor szórják ki a várakozásokat nem teljesítő pozíciókat – tekintettel a harmadik negyedév végének közeledésére.

Az S&P 500 akár 10 százalékkal is zuhanhat a kilencedik hónap során,

ahogy a befektetők beárazzák annak valószínűségét, hogy a Fed csak később kezdi meg kamatcsökkentéseit, mint ahogy ők várták – nyilatkozta a Reutersnek Jack Janasiewicz, a Natixis Investment Management Solutions vezető portfólióstratégája. 

A CME által publikált, határidős jegyzések alapján számolt Fed Watch Tool 66,5 százalékos valószínűséget rendel annak, hogy a Fed soron következő kamatdöntő ülésén, szeptember 21-én 75 bázisponttal szigorít ismét. 

Az 50 bázispontnak így csupán 33,5 százalék a valószínűsége. A Powell-beszéd óta az arányok drasztikusan emelkedtek a nagyobb kamatemelés irányába. A befektetők mintegy fele számít arra, hogy az amerikai jegybank irányadó rátája az év végére 3,7 százalék fölé emelkedhet, egy héttel ezelőtt még csak 40 százalék volt arányuk. 

az s&p 500 index alakulása
 

A CFRA Research elemzése szerint 

1945 óta szeptember a Wall Street leggyengébben teljesítő hónapja,

a vizsgált időszak csupán 44 százalékában emelkedett ekkor az S&P 500, viszont átlagosan 0,6 százalékot gyengült a kilencedik hónapban, ezzel szeptembert téve a leggyengébb 30 napnak az év hónapjai közül. A Bank of America (BofA) augusztus közepén intézményi kliensei körében végzett felmérés azt mutatja, hogy emelkedett a medvepiacra számítók aránya július óta.  

A BofA ügyfelei a múlt héten – 8 hét óta először – nettó részvényeladók voltak az amerikai piacon.