Az amerikai tőzsdeindexek meredeken emelkedtek pénteken, az S&P 500-as és a Nasdaq Composite zsinórban negyedik hete zárt magasabban, mint a megelőző héten. A Dow Jones pénteken 1,3 százalékkal, 33 761, az S&P 500 1,7 százalékkal, 4280, míg a Nasdaq Composite 2,1 százalékkal, 13 047 pontra erősödött.

Az S&P 500 a héten 2,9 százalékkal nőtt, és 2021 novembere óta a leghosszabb heti győzelmi szériát érte el. A Dow a héten 2,7, míg a Nasdaq Composite 2,6 százalékkal került feljebb. 

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

Az amerikai részvényeket az inflációval kapcsolatos kedvező hírek mozgatták. A fogyasztói árindex júniusról júliusra stagnált, ami nagyrészt a csökkenő benzináraknak köszönhető. Pénteken pedig kiderült, hogy az amerikai importárak is a vártnál nagyobb mértékben estek vissza.

Az ezen a héten nyert lendülettel pedig folytatódhatott a június közepén kialakult mélypontokról indult piaci rali. Péntek délig az S&P 500 már 15,5 százalékkal emelkedett másfél hónappal korábbi mélypontjáról, míg a Dow 12,2, a Nasdaq Composite pedig 21,4 százalékkal.

A befektetők egyre bizakodóbbak, egyesek szerint ez már több mint egy medvepiaci rali.

Nem állítjuk, hogy a piac az idén új csúcsokat fog elérni, de nem lennénk meglepve, ha további szárnyalást látnánk, ahogy az enyhül és a Fed lassítja a kamatemelések ütemét 

 – mondta Michael Darda, az MKM Partners vezető közgazdásza és piaci stratégája egy a befektetőknek írt jegyzetében.