Örültünk a júliusi inflációs adatnak, de több bizonyítékra van szükségünk – mondta Jerome Powell a Fed elnöke a Jackson Holeban megtartott konferencián. A Fed szeptemberi kamatemelésének mértéke az adatok összességétől függ – hangsúlyozta. A szigorú monetáris politika várhatóan egy ideig még megmarad. A történelem arra figyelmeztet minket, hogy hiba lenne túlságosan korán lazítani a monetáris szigoron. A jegybankár hangsúlyozta, hogy továbbra is kiemelt cél az amerikai 2 százalékra való leszorítása. 

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell testifies during a full committee hearing on "Monetary Policy and the State of the Economy" on July 10, 2019 in Washington,DC. - Uncertainty about trade frictions and global growth continues to weigh on the US economic outlook, Federal Reserve Chair Jerome Powell said Wednesday, keeping the door open to an interest rate cut this month. In his highly-anticipated testimony to Congress, Powell said many central bankers believed the case for lower rates "had strengthened" last month given the rising "crosscurrents" in the economy. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowsk / AFP

A jegybankár hangsúlyozta, hogy az infláció letörése érdekében egy ideig szükséges a szigorú monetáris politika által okozott „kín”, a lassú Powell ezzel gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy a Fed irányt vált a közeljövőben. Hangsúlyozta, hogy egy szokatlanul nagy emelés az irányadó rátában is elképzelhető a Fed szeptemberi kamatdöntő ülésén. 

Korábban számos elemző vélekedett úgy – köztük a Goldman Sachs vezető közgazdásza –, hogy beszédében Powell mérsékelt hagvételt üt meg és inkább a túlszigorítás veszélyeit hangsúlyozza. Ennek pont az ellenkezője történt. 

Beszédem ma rövidebb lesz, fókuszom szűkebb és üzenetem határozottabb 

– mondta a jegybankár. 

A beszéd alatt a rövidebb lejáratú amerikai államkötvények hozama megemelkedett. A kétéves papír 3,44 százalékig szaladt fel. A Powell beszédet megelőzően a befektetők ingadoztak azzal kapcsolatban, hogy a Fed szeptember 20–21-én tartandó ülésén 50 vagy 75 bázisponttal emeli-e irányadó kamatát. A CME Fed Watch Tools nevű eszköze, amely határidős árak alapján rendel valószínűségeket az egyes kamatemelési mértékekhez 

43,5 százalékos valószínűséget ad az 50 bázispontnak, 56,5 százalékot a 75 bázispontnak. Az elmúlt napokban nagyjából fele-fele volt az arány. 

A magyar idő szerint 16.00-kor kezdődő, alig több mint nyolcperces beszéd idején az euró hullámvasutazni kezdett a dollárhoz képest.

A beszéd itt nézhető meg: