Zuhanórepülésbe váltottak az amerikai részvények pénteken, miután Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke Jackson Hole-i beszédében kijelentette, hogy a központi bank nem tesz engedményt a száguldó elleni küzdelemben.

tőzsde Stock market bear market. medve medvepiac Downward trend esés zuhanás diagramok charts on the befektetés investment platform. Double exposure of the bear and candles on the chart.
Fotó: Shutterstock

A Dow Jones 1000 ponttal, azaz 3 százalékkal, 32 283 pontra, az S&P 500-as 3,37 százalékkal, 4058 pontra, a Nasdaq Composite pedig 3,9 százalékkal, 12 142 pontra esett vissza.

Mindhárom tőzsdemutató második hete csökken. Ezen a héten a Dow 4,2 százalékkal, az S&P 500 4 százalékkal, míg a Nasdaq Composite nagyjából 4,4 százalékkal került lejjebb.

Powell megismételte az inflációval szembeni kíméletlen álláspontját, a befektetőknek tudomásul kellett venniük, hogy hosszabb időre maradhatnak a magas kamatlábak.

Az árstabilitás helyreállításához valószínűleg egy ideig még szigorú monetáris politikára lesz szükség. A történelmi példák óva intenek az idő előtti lazítástól

– mondta Powell.

„Hiszünk a Fednek” – mondta Zach Hill, a Horizon Investments portfóliókezelési vezetője. 

Elhisszük, hogy a kamatlábak hosszabb ideig lesznek magasak, ezért az eddig feltételezett 2023-as kamatcsökkentések valószínűsége is mérséklődik. Úgy gondoljuk, hogy minderre tekintettel a részvények volatilitása valószínűleg nőni fog.

A Wall Streeten pénteken az eladói nyomás olyan átfogó volt, hogy az S&P 500-as indexet alkotó 500 cégből mindössze öt árfolyama nőtt.