A reggeli 396 után délelőtt 400 forint fölé emelkedtek az euró jegyzésárak, így a hétfőn még 392 forintos euróárfolyamhoz képest már több mint 2 százalékkal gyengült a magyar deviza. A Raiffeisen Bank elemzői szerint az oroszországi kőolajellátási gondok híre szemlátomást rontotta a forinteszközök rövid távú megítélését. 

 

Rossz hír, ha a 400-as szint felett ragadna az árfolyam, akkor azzal sérülne a bő egy hónapja tartó kedvező (csökkenő eur/huf) trend. A KBC elemzői is azt írták, hogy a forint jól indította a hetet és még a vártnál rosszabb inflációs adat sem váltott ki forintgyengülést. Hozzátették azonban, hogy a piac továbbra is jelentős kamatemeléseket áraz, ez pedig valamelyest erősítheti a magyar fizetőeszközt. Az ING szakértői a hét elején a régió legsérülékenyebb devizájának nevezték a forintot (rövid távra), szerdán ezt megerősítve azt írták, a teljes közép-európai régió fizetőeszközeire nehéz napok várnak. Nem sokkal 11 óra előtt 400,6 forinton kereskedtek az euróval. 

forint
Fotó: Getty Images

A magyar korrigál a keddi nagy esés után, az emelkedést a Mol vezeti 2 százalékos plusszal, a negyedéves eredményeit csütörtökre virradóra publikáló OTP részvényei 1,5 százalékkal erősödnek.