Az egész világ gazdaságára és piacaira kiható döntést hozott pénteken ismét a Federal Reserve. Az újabb szigorítás könnyen borítékolható volt, csak a mérete maradt a kérdés, és az amerikai jegybank a piaci szereplők várakozásának megfelelően, immár egymás után harmadszor újabb 75 bázispontos, és nem még nagyobb kamatemelésről döntött.

powell
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

A dollár már a döntés előtt szépen erősödött, az euró ellenében  mintegy 1 százalékkal, 0,987 környékére, és  emiatt a közép-európai devizák is megkapták a menetrendszerű pofonjukat: a zloty árfolyama estére 1,1, a forint 1,6 százalékot gyengült az eurókeresztben, és az utóbbi a 407-es szintet ütögette. 

Az S&P 500 részvényindex mintegy 0,6 százalékot emelkedett a döntés előtt, miután a márciusban kezdődött sorozatos kamatemelések közepette idén már 20 százalékot esett. 

Egy a vártnál nagyobb kamatemelés a részvények – és az európai devizák – árfolyamaira elméletileg negatív, a dollárra pozitív lehetett volna, de a piaci mozgásokat az határozta meg, hogy a Fed döntéshozóinak inflációs és kamat-előrejelzéseiből és Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatójából is az erőteljes szigorítás folytatódását olvasták ki a résztvevők.

Azonnal  megugrottak a piacok

Maga a kamatdöntés és a friss előrejelzések nem keltettek csalódást a devizapiacon, a dollár még tovább erősödött, 0,983 közelébe az euró ellenében. A kétéves amerikai államkötvény hozama eközben – amely 4 százalék alatt járt a nap korábbi részében – hatalmasat ugrott, 4,121-re, ami tizenöt éves csúcsot jelent. A részvényindexek azonnal negatívba fordultak, az  S&P 500 mintegy 1 százalékkal esett a keddi záráshoz képest a döntések bejelentése után.

A Fed irányadó kamatsávja 3–3,25 százalékra emelkedett az egyhangúlag hozott szerdai döntéssel, és a döntéshozók friss előrejelzései szerint a sáv felső széle az év végére 4,4 százalékra emelkedhet, majd jövőre 4,6 százalékon érheti el a csúcspontot. 

A szigorítást a jegybank azért kezdte el, hogy visszaverje a több évtizedes csúcsokat döngető – augusztusban 8,3 százalékra mért – inflációt, amely a friss előrejelzések szerint csak 2025-re érheti el a 2 százalékos célt. Eközben az amerikai idén szinte leáll – vélik a döntéshozók –, és egy alig látható 0,2 százalékos bővülést jövőre 1,2 százalékos szerény emelkedés követhet.

powell
Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images

Powell: alap az árstabilitás

20.30 Jerome Powell elnök erős szavakkal kezdte a sajtótájékoztatót: mindent megtesz a Fed az árstabilitás eléréséért, ami nélkül

az amerikai gazdaság senki számára sem működik.

A döntéshozók – mint mondta – „akut módon tudatában vannak”, milyen nehézségeket okoz az amerikaiaknak a magas

20.35 Miként az EKB, a Fed-elnök is arra készít fel, hogy a döntések az adatoktól függenek, ülésről ülésre hozzák őket, de további kamatemelések következnek, amelyek egy idő után lelassulnak majd. A gazdaság számára egy hosszabb olyan időszak következik, amikor a növekedés alacsonyabb lesz a potenciálnál. A Fed erőteljes és gyors lépéseket tesz a kereslet csökkentésére.

20.44 A legalacsonyabb szinten járunk, ami még szigorító – mondja Powell, biztosan folytatása következik. A kérdésre sem próbálta megjósolni, mi lehet az a kamatszint, ahol megállnak – minden a jövőbeli fejleményektől függ.

20.47 Az esélye, hogy a gazdaság számára nem lesz kemény a landolás, csökken, ha nagyobb szigorításra lesz szükség, vagy hosszabb ideig. 

20.51 Arra a kérdésre sem adott választ Powell, hogy marad-e a 75 bázispontos kamatemelési ütem, de az kiderült, hogy egy nagyobb emelésnek is voltak támogatói.

20.57 A kérdésre, hogy a kamatemelések a világban nem vihetik-e recesszióba a globális gazdaságot, Powell azt válaszolta, hogy a világ jegybanki vezetőivel ugyan nem koordinálnak, de állandó kapcsolatban vannak velük, megvannak az ismereteik a folyamatokról, és bár ez nem „tökéletes” tudás, ezeket az információkat a Fednél beépítik a döntésekbe.

21.02 Megkérdezték Powellt, miből fogja tudni a Fed, ha túltolták a szigort. Erre az volt a válasza, hogy a gazdaság nagyon le fog lassulni, ami valamelyest emelheti a munkanélküliséget, de némi lazulásra szükség is van a munkaerőpiacon. Ugyanakkor „magunk mögött kell hagynunk az inflációt, ha újabb erős időszakot szeretnénk a számára”.

21.13 Véget ért a sajtótájékoztató.