Csúcsnyereséghez segítették a megugró olaj- és gázárak a TotalEnergiest a harmadik negyedévben, azzal együtt, hogy a francia energiaóriás egy méretes leírást is végrehajtott az oroszországi eszközeihez kapcsolódóan.

Daily Life And Energy Photo Illustrations, Flames from a gas burner and TotalEnergies logo displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow in Krakow, Poland on January 22, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A francia vállalat – a szintén csütörtökön jelentő Shellhez hasonlóan – több mint duplájára hízó, 9,86 milliárd eurós nyereségről jelentett éves alapon, a brit versenytárshoz képest az előző negyedévhez képest is sikerült kisebb bővülést felmutatnia.

A vállalat újabb 3,1 milliárd dollárnyi értékvesztést könyvelt el Oroszországban meglévő eszközeire az év első felében hasonló okból megképzett 7,6 milliárdos céltartalék mellett.

A háború miatti teljes oroszországi leírás az egyik legnagyobb a nyugati vállalatok között, bár meg sem közelíti a szektortárs BP több mint 25 milliárd dolláros értékvesztését, amit az Ukrajna ellen inváziót indító országból való kivonulás miatt könyvelt el.

Londoni székhelyű riválisaival szemben a francia vállalat megtartotta néhány oroszországi érdekeltségét, köztük a Novatek földgázkitermelő cégben, valamint a Yamal LNG és az Arctic LNG 2 cseppfolyós földgázprojektekben meglévő kisebbségi részesedését.

A társaság az időközi nyereségből részvényenként 69 cent osztalékot fizet befektetőinek, ez öt százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A részvényesek mellett a munkavállalóknak is jut egy szelet a rekordszintű profitból, utóbbiaknak egyszeri bérprémiumot utal a francia társaság.

A TotalEnergies árfolyama – dollár