Éves alapon duplázta a profitját a Shell, az előző negyedévhez képest viszont közel ötödével mérséklődött teljesítménye július és szeptember között a szűkülő árrések, valamint a megugró kiadások következtében. A londoni központú olajipari óriás miatt ezzel együtt is a várakozásokon felül teljesített, a befektetőket pedig egy méretes részvény-visszavásárlási programmal és osztalékemeléssel is kényeztetné.

This aerial view shows the multinational oil and gas company Shell refinery in Rotterdam, on May 6, 2022. - Shell on May 5, 2022 reported a record first-quarter profit, boosted by soaring oil prices in the wake of the war in Ukraine, which is expected to generate fresh calls for a one-off tax on the oil giants. (Photo by Koen van Weel / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Fotó: Koen van Weel / AFP

Az olajipari vállalat tisztított nyeresége 9,45 milliárd dollárra csökkent a szeptemberben zárult negyedévben az április–június közötti 11,47 milliárdról, de még így is meghaladta a 9 milliárdos elemzői konszenzust. Éves alapon több mint duplázott a Shell, tavaly ilyenkor 4,13 milliárdos nyereséget szállított.

Az EBITDA-soron az előző háromhavinál 1,64 milliárd dollárral kevesebbet, 21,51 milliárdot termelt a vállalatcsoport, a piaci várakozást viszont itt is sikerült megugrani. Az év közepéhez képest mérséklődő teljesítményt a finomítás és a gázkereskedelmi szegmens korábban jelzett gyengébb hozzájárulása okozta.

A vállalat egy újabb részvény-visszavásárlási program elindításáról is határozott, amelynek keretében további négymilliárd dollárt fordítanak saját részvényeik megszerzésére. Az előző negyedévben hatmilliárdot költöttek erre. A részvényesek emellett magasabb osztaléknak is örülhetnek, a juttatás a negyedik negyedévben 15 százalékkal emelkedik. A kifizetésre jövő márciusban kerül sor.

Az olajóriás vezetését még az év vége előtt a földgáz és alacsony karbonkibocsátású divízió jelenlegi vezetője, Wael Sawan veszi át a leköszönő vezérigazgató Ben van Beurden távozása után.

A kilenc hónap alatt elért 30,5 milliárd dollár profittal a Shell jó úton jár, hogy túlszárnyalja az eddigi legeredményesebb, 2008-ban felállított, 31 milliárdos rekordját.

Az európai közepette elért erős eredmény ugyanakkor a szakértők szerint Nagy-Britanniában és az Európai Unióban is felerősítheti az energiavállalatok profitjának további megadóztatását követelő hangokat.

A Shell árfolyama
 

A befektetők a kedvező jelentést követően 3,5 százalékkal húzták feljebb a részvényárfolyamot csütörtök reggel. A Shell papírjai az idén eddig több mint 40 százalékot raliztak az orosz–ukrán háború kirobbanása következtében az égbe szökő gáz- és olajáraknak köszönhetően.