BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karcsúsít és leépítésekre készül a német egészségipari óriás

A következő három évben 350-450 millió eurót költ diagnosztikai üzletágának átszervezésére a Siemens Healthineers, hogy aztán évente hasonló nagyságrendű összeget takarítson meg.

Növekvő bevétellel és nyereséggel zárta a negyedik üzleti negyedévét a Siemens Healthineers, amely egy nagyobb vállalaton belüli átalakítást is bejelentett szerdán, leépítéseket is előrevetítve.

Inside Siemens AG Healthineers Factory As Health-care Division Carve Out Advances An employee uses a tablet device to control a Siemens Artis Q.Zen angiography machine inside the Siemens AG Healthineers showroom in Forchheim, Germany, on Wednesday, July 19, 2017. Siemens said it's moving ahead with a planned split from its health-care division as Europe's largest engineering company whittles down its core holdings to focus on energy and factory equipment. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
A képalkotási üzletág hozta a legtöbb bevételt a Siemens Healthineersnek a negyedévben.
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A német egészségipari társaság 636 millió euró nettó nyereséget termelt a szeptember végén zárult három hónapban, 36 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezzel – kétmillió euróval – az előzetes piaci várakozásokat is sikerült meghaladnia.

Az üzemi eredmény éppen egymilliárd euró fölé nőtt 793 millió euróról, miközben a forgalom 16 százalékkal kereken hatmilliárd euróra hízott.

A bővülés legnagyobb részét a képalkotási részleg termelte meg, amit a koronavírus-teszteket is előállító diagnosztikai üzletág követett.

„Az utóbbi szegmensben jelentős átalakításokat tervezünk, ami 350 és 450 millió eurós költséget ró majd a vállalatra 2025-ig, onnantól kezdve viszont éves szinten 300 milliós megtakarítást hozhat csoportszinten” – mondta el Bernd Montag vezérigazgató. 

Az októberben indult folyó üzleti évre 150-200 millió eurót különített el erre a célra az erlangeni székhelyű társaság. Az Atellica néven futó új laboratóriumi rendszer bevezetését követően a régebbi berendezéseket is a korábban tervezettnél hamarabb vonják ki a forgalomból a portfólió egyszerűsítése érdekében.

Az átszervezés egyben azt jelenti, hogy az üzletág egyes területeire kisebb hangsúlyt fektet a cég, bizonyos szegmensekben kevesebb személyzetre lesz szükség, vagyis várhatóan elbocsátásokra is sor kerül majd a cégen belüli források szerint.

A befektetőknek a korábbinál 10 centtel magasabb, 0,95 eurós részvényenkénti osztalékfizetésre tett javaslatot a menedzsment, amely az idei üzleti évre 2-2,2 eurós EPS elérését tűzte ki célul.

A társaság az üzleti évet 21,7 milliárd eurós bevétellel zárta, 5,9 százalékkal túllépve a bázisidőszak teljesítményén. A profit soron méretesebb, 18 százalékos bővülést ért el, ami 2,05 milliárd eurós adózott eredményt jelent, főként a konyhára sokat hozó Covid–19-teszteknek köszönhetően.

A Siemens Healthineers árfolyama
 

A Siemens Healthineers részvényárfolyama 3,2 százalékkal erősödött a gyorsjelentésre, a befektetők tetszését láthatóan elnyerték a kiadáscsökkentési tervek és az erős eredményszámok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.