A páneurópai FTS EuroFirst 300 index 1,62 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 1,64 százalékos erősödéssel fejezte be a szerdai kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx 50 index pedig 1,86 százalékkal végzett magasabban. 

Close up shot of hands holding tablet pc. Trader is using touch screen tablet for analyzing stock market chart, while working in the office. Trading, business concept.
Fotó: Shutterstock

Londonban 1,78 százalékkal erősödött az FTSE 100 index, a frankfurti DAX 1,56 százalékos emelkedést ért el, a CAC 40 pedig Párizsban 2,01 százalékos nyereséggel fejezte be a kereskedést. A milánói 1,59 százalékos, a madridi 1,42 százalékos indexemelkedéssel végzett szerdán. 

Főként a lakossági fizetőképes keresletnek közvetlenül kitett, valamint az egészségügyi ágazati papírok emelkedtek. A befektetői hangulatnak jót tett a német fogyasztói bizalom harmadik egymást követő hónapban bekövetkezett némi javulását mutató GfK hangulatindex. Az Adidas- és a Puma-részvények 7-8 százalékkal erősödtek Frankfurtban az amerikai konkurensük, a Nike kedvező negyedéves forgalmi adatainak köszönhetően. A londoni piacon a JD Sports részvénye erősödött 6 százalékkal, hasonló okból. 

Az olajárak emelkedtek szerdán, már a harmadik napja, elsősorban az amerikai készletek csökkenése miatt. Az elmúlt héten 5,9 millió hordóval csökkentek a tartalékok, az EIA szerdai jelentése szerint a várt 1,6 millió hordós csökkenéssel szemben, az előző heti 10,2 millió hordós növekedés után. Az API kedden a készletek 3,1 millió hordós csökkenését jelezte a várt 0,2 millió hordós csökkenés helyett, az előző heti 7,8 millió hordós készletnövekedés után. Továbbra is árfelhajtó tényező a kínai kereslet növekedésébe vetett piaci remény, miután az ország az értesülések szerint a járványvédelmi korlátozások enyhítésére készül. Az olajár 11 százalékkal áll az év eleji felett. 

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára 2,07 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 77,81 dolláron, a Brent ára pedig 2,01 százalékkal, 81,60 dollárra ment fel. 

Az arany ára 1810 dollár felett, hathavi csúcsnál jár, tükrözve a dollár legutóbbi gyengülését. A dollárindex emelkedett szerdán, de a december közepén 104 pont alatt elért hathavi mélypont közelében jár. Az euró gyengült ugyan kissé szerdán, de továbbra is a hathavi csúcs közelében tartózkodik, 1,06 dolláros jegyzés felett. Az arany ára 1 százalékkal áll az év eleji felett, az euró árfolyama pedig hat és fél százalékkal alatta. 

Az arany spot ára 0,08 százalékkal csökkent unciánként, 1816,39 dollárra, a dollárindex 0,19 százalékkal emelkedett, 104,16 pontra, az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben, 1,0609 dolláron.