A török jegybank csütörtökön közölte, hogy devizaváltási támogatást nyújt azoknak a cégeknek, amelyek devizabevételeket realizálnak, köztük a turisztikai és exporttal foglalkozó vállalkozásoknak.

A man counts 100 Turkish lira banknotes in Ankara City ANKARA, TURKEY - 2022/09/16: A man counts 100 Turkish lira banknotes in Ankara City. (Photo by Tunahan Turhan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A cégek mintegy 2 százalékos váltási támogatást kaphatnak, amennyiben vállalják, hogy nem vesznek külföldi devizát egy előre meghatározott ideig, míg a maradékot a váltó számlákon parkoltatják, a líra védelmére létrehozott megoldás keretében.

Elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy mindez külön devizaárfolyamokhoz vezet, ám Sahap Kavcioglu jegybankelnök félresöpörte a kétkedő hangokat, mondván csak a külföldről érkező deviza érkezését bátorítják. A jegybankelnök szerint nincsenek párhuzamos devizaárfolyamok, a bankoknál ugyanaz az árfolyam, mint az exportáló vállalkozásoknál – írja Reuters.

A líraizációsnak nevezett stratégia keretében a központi bank számos lépést tett, hogy feltámassza a lírába vetett bizalmat az elmúlt évek leértékelődése után. A magas hatására ugyanis a törökök egyre inkább más megoldásokat kerestek megtakarításaik számára.

Mindez végül többé-kevésbé stabilizálta is a líra árfolyamát, így 

az országban található bankbetéteknek már csak 46 százaléka áll devizában, szemben az egy évvel ezelőtti 65 százalékos értékkel.

A legújabb lépéstől az árfolyam további stabilizálást várják. Ezek közé tartozik a jegybank múlt heti döntése, amely 4,5 százalékos díjazást ad a devizamentes tartalékszámláknak, valamint megszüntette a lírabetétek 12 százalékban maximált kamatát is. A magas kamatoktól azt várják, hogy többen döntenek a líra mellett a devizákkal szemben.