Jókora értékpapírvagyonnal vágott neki az idei évnek a magyar lakosság, amely december után januárban sem volt rest, és újabb 3,3 százalékkal gyarapította különböző hazai befektetési eszközökben fialó, immár bő 18 ezermilliárd forintra rúgó megtakarításait.

20221003 Budapest Magyar Állampapír Plakát  HirdetésFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybank friss adatai szerint január végén 18 046,3 milliárd forintnyi értékpapír volt a hazai magánbefektetők birtokában, a bővülés 580 milliárd forintos 2022 decemberéhez képest, és egyben újabb vagyoncsúcs.

A hónap során 463 milliárd forintot fektettek különböző eszközökbe, ennél nagyobb bevásárlásra legutóbb három és fél éve, 2019 júniusában volt példa. Eközben az év eleji tőkepiaci rali a meglévő befektetések értékét is jelentősen felhajtotta, a hozamok mintegy 118 milliárd forintot adtak hozzá a bővüléshez.

Év elején ismét vonzó lett az a decemberi 62 milliárd forint többszörösét, 337 milliárd forintot vásároltak belőle a háztartások. Az újult vásárlási lendületnek megalapozhatott, hogy januárban a KSH ismertette a tavalyi inflációs mutatót, amely az új, inflációkövető állampapírok idei kamatbázisát adja.

A rövid lejáratú papírok mellett az éven túli, hosszú államkötvényekre is megjött az étvágy, az előbbiből 110, az utóbbiból 185 milliárd forintnyit értékesítettek a forgalmazók a lakosságnak. A devizában jegyzett kötvényekből további bő 42 milliárd forintnyi talált gazdára.

A nem mindennapi bevásárlásnak köszönhetően több mint 3 százalékkal hízott a lakosság állampapír-megtakarítása, ezzel minden korábbinál nagyobb összeggel, 10 468 milliárd forinttal járult hozzá az államadósság finanszírozásához.

Háztartások értékpapírvagyona 2023. január
 

Pontosan ilyen mértékben nőtt az alapkezelőknél fialtatott lakossági összvagyon is, amely ugyancsak rekordot döntött januárban. A profi befektetőkhöz 119 milliárd forintot vittek az ügyfelek, a hozamok pedig csaknem 70 milliárd forintot hoztak a konyhára. Az elmúlt hónapokban dinamikusan gyarapodó, alapkezelőkre bízott megtakarítások összértéke ezzel újabb mérföldkövet ért el, átlépve a 6000 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsdére is átterjedő januári tőzsderalit sokan hozamrealizálásra használhatták ki, a háztartások ugyanis 30 milliárd forintot adtak el magyar részvényeikből. A teljes állomány a mintegy 56 milliárd forintos havi árfolyamnyereségnek köszönhetően így is több mint 2 százalékkal bővült. A kisbefektetők az OTP-vel és a Magyar Telekom papírjaival kereshettek sokat, a bankrészvény 7 százalékkal, a távközlési cég kurzusa 13 százalékkal drágult az év elején.

A fentiekhez képest nagyságrendekkel kisebb egyéb kötvényállomány ötödével hízott a hitelintézeti kötvényekben elhelyezett 35 milliárd forintos friss tőke révén.