Úgy látszik, a hazai kisbefektetők megfogadták a profik tanácsát , az elszálló és a borús gazdasági kilátások mellett ugyanis nagyot nőtt a megtakarítási kedv tavaly. A lakossági értékpapírszámlákon fialó összvagyon 10 százalékkal, 17 481 milliárd forintra hízott 2022 végére, a jegybank friss adatai szerint soha nem rendelkeztek ekkora belföldi értékpapír-megtakarítással a háztartások.

Decemberben is volt mit befektetni

Az év utolsó hónapja sem alakult rosszul, azzal együtt sem, hogy a mostoha decemberi hozamok mintegy 150 milliárd eurót haraptak ki a befektetett eszközök értékéből. Ezt ugyanis bő 320 milliárdos bevásárlással ellensúlyozni tudták a kisbefektetők, akik így 1,1 százalékos bővülést könyvelhettek el.

bróker
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Állampapírba 62 milliárd forintot fektettek decemberben, egyéb, vállalati és bankkötvényekbe pedig további 37 milliárdot pakoltak. Az államadósság finanszírozásához 10 140 milliárd forinttal járult hozzá a lakosság, ami nem jelent érdemi változást novemberhez képest. A nagyságrendekkel kisebb méretű, kisbefektetői kézben lévő egyéb kötvényállomány ellenben csaknem ötödével nőtt.

Az alapkezelőkhöz továbbra is ömlik a pénz , a decemberi 231 milliárd forintnyi tőkebeáramlás mellett pedig bőven belefért, hogy a zuhanó árfolyamok – papíron – 69 milliárdos veszteséget okoztak a tulajdonosoknak. A befektetési alapokban lévő lakossági közel 3 százalékkal gyarapodott.

A Budapesti Értéktőzsdén látott decemberi lejtmenet sokakat elbizonytalaníthatott, mert a háztartások 10 milliárd forinttal csökkentették magyarrészvény-kitettségüket a hónap során. Az árfolyamesés ezt 57 milliárd forinttal tetézte, ami végül 3,5 százalékkal, 1200 milliárd forintra zsugorította a háztartások részvényvagyonát.

Rekordévet hozott a megtakarítási láz

A 2022-es év mérlege 10 százalékos vagyonbővülés, ami a szaporodó piaci kockázatokat és a kedvezőtlen gazdasági folyamatokat figyelembe véve kifejezetten jó eredmény.

A háztartások tavaly összesen 1693 milliárd forintot fektettek különböző értékpapírokba, 210 milliárddal többet, mint 2021-ben. 

Különösen az utolsó negyedévben futott fel a befektetési láz, október és december között több mint ezermilliárd forint tőkét forgattak be különböző hazai eszközökbe. A rendkívüli piaci hullámok negatív hatásait a jól kipárnázott portfóliók így is megérezték, összesen 172 milliárdos árfolyamveszteséget elkönyvelve 2022-ben.

Az állampapírpiacon nagy mozgások zajlottak le, ám a lakosság inkább csak átrendezte kötvénybefektetéseit, mintsem hogy jóval nagyobb kitettséget vállalt volna bennük. A hosszú lejáratú forintkötvényekből 739 milliárd forintot váltottak vissza, miközben a rövid lejáratú forintos állampapírokból 640 milliárdnyit, devizakötvényekből pedig 129 milliárdnyit vásárolva, épp a kormány feltételezett szándékával ellentétben. A lakossági tulajdonban lévő, parányi vállalati kötvényállomány eközben két és félszeresére hízott.

Háztartások értékpapírvagyona december végén
 

A bizonytalan környezetben látványosan felértékelődött a profi befektetők szakértelme, sokan legalábbis jobbnak látták rájuk bízni a megtakarításuk kezelését. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a lakosság 1173 milliárd forintért vásárolt be befektetési alapokból a tavalyi év során. A piaci ellenszélben a portfóliómenedzserek sem tudtak csodát tenni, a vagyonvesztéstől ugyanakkor sikerült megvédeni az ügyfeleket, szerény, 54 milliárdos hozameredmény mellett. 

A lakosság befektetési jegyeinek összértéke így bő negyedével ugrott meg, és az év végén alulról súrolta a 6 ezermilliárd forintot.

A részvénypiacon 363 milliárd forint friss pénzt fektettek be a kockázatvállalóbb háztartások, ennek döntő részét a háború kitörését követően vitték parkettre. A tőzsdézés azonban 2022-ben nem fizetődött ki, a BUX 14 százalékos zuhanása mellett 222 milliárd forintot buktak a hazai kisbefektetők. A friss beérkező tőke miatt így is közel ötödével gyarapodott a lakossági részvénytulajdon.