Múlt héten új cikluscsúcsot ért el az arany 2048 dollár unciánkénti árral, ami csak 22 dollárral marad el a 2022-es rekordtól. Az ezüst, amely március eleje óta 31 százalékot emelkedett, egyéves csúcsot ért el 26 dolláros unciánkénti árral, mielőtt a profitrealizálás megkezdődött. Egy ilyen erős emelkedés után mindkét fémnek meg kell szilárdítania helyzetét, tekintve, hogy a relatív erősségi mutatók (RSI) túlvettséget mutatnak.

A pénteken kezdődött korrekció alapja a vártnál picit erősebb amerikai munkerőpiaci adat, ami arra kényszerítheti a Fedet, hogy hosszabb ideig tartsa magasan a kamatokat. A rövid lejáratú határidős ügyletek (SOFR) és a Fed-alapok is 25 bázispontos kamatemelést áraznak jövő hónapra, emellett a 2023. júliusi és decemberi SOFR-kamatkülönbözet, ami 80 bázispontos csökkenést árazott az adott időszakra, már csak 60 bázispontot áraz. Ezzel együtt az amerikai kötvénykamatok megugrása és a dollár támaszra találása ágyazott meg a jelenlegi korrekciónak. 

 

Technikai szemmel nézve az arany először a 21 napos mozgóátlagon, 1989 dolláron talált támaszra. Ez alatt a márciusi bankválság kitörése óta kialakult rali 38,2 százalékos visszatérési szintjére érdemes figyelni 1957 dollár unciánkénti árral, ami után a következő szint a 61,8 százalékos vissztérési szint 1897 dolláron. Ahhoz, hogy ez a korrekciós szcenárió megforduljon, az aranynak 2050 felett kéne zárnia. 

A jelenlegi rövid távú eséssel szemben sok tényező támogatja az arany árfolyamát hosszú távon, ezek a következők. Az euró és a dollár kamatkülönbözetének csökkenése további dollárgyengülést okozhat. A Fed kamatemelési ciklusának vége az elmúlt 20 évben mindhárom alkalommal tetemes aranyerősödést hozott a rákövetkező negyedévben. A dollár szerepének gyengülése nyomán a jegybankok folyamatos aranyfelvásárlást folytatnak. Kérdeses, hogy ez mennyire árérzékeny, de valószínű, hogy a felvásárlás magasabb szinteken is tovább folytatódik. 

Úgy gondoljuk hogy az sokkal tovább marad velünk, magasabb szinten, mint azt a piaci várakozások mutatják. Ha rövid távon sikerül is elérni a 2,5 százalékos szintet, hosszú távon ez magasabb lesz, ami a csökkenő reálkamatok miatt támogatja az aranyfelhalmozást. 

A kisbefektetők és az alapkezelők által kedvelt aranyba fektető ETF-ek még nem jelentek meg árfelhajtó erőként. Tavaly áprilistól idén márciusig 465 tonnával csökkentették aranykitettségüket, és csak a márciusi bankválság után kezdték újra növelni, mintegy 50 tonnával. Fontos tényező az is, hogy a többpólusú világ növeli a gazdasági feszültséget és a biztonságos eszközök iránti keresletet. 

A fenti eseményekre, várakozásokra alapozva továbbra is fenntartjuk pozitív várakozásunkat.