BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős hosszú távú kilátások mellett konszolidálódik a nemesfémek ára

A jelenlegi rövid távú eséssel szemben sok tényező támogatja az arany árfolyamát hosszú távon. 

Múlt héten új cikluscsúcsot ért el az arany 2048 dollár unciánkénti árral, ami csak 22 dollárral marad el a 2022-es rekordtól. Az ezüst, amely március eleje óta 31 százalékot emelkedett, egyéves csúcsot ért el 26 dolláros unciánkénti árral, mielőtt a profitrealizálás megkezdődött. Egy ilyen erős emelkedés után mindkét fémnek meg kell szilárdítania helyzetét, tekintve, hogy a relatív erősségi mutatók (RSI) túlvettséget mutatnak.

A pénteken kezdődött korrekció alapja a vártnál picit erősebb amerikai munkerőpiaci adat, ami arra kényszerítheti a Fedet, hogy hosszabb ideig tartsa magasan a kamatokat. A rövid lejáratú határidős ügyletek (SOFR) és a Fed-alapok is 25 bázispontos kamatemelést áraznak jövő hónapra, emellett a 2023. júliusi és decemberi SOFR-kamatkülönbözet, ami 80 bázispontos csökkenést árazott az adott időszakra, már csak 60 bázispontot áraz. Ezzel együtt az amerikai kötvénykamatok megugrása és a dollár támaszra találása ágyazott meg a jelenlegi korrekciónak. 

 

Technikai szemmel nézve az arany először a 21 napos mozgóátlagon, 1989 dolláron talált támaszra. Ez alatt a márciusi bankválság kitörése óta kialakult rali 38,2 százalékos visszatérési szintjére érdemes figyelni 1957 dollár unciánkénti árral, ami után a következő szint a 61,8 százalékos vissztérési szint 1897 dolláron. Ahhoz, hogy ez a korrekciós szcenárió megforduljon, az aranynak 2050 felett kéne zárnia. 

A jelenlegi rövid távú eséssel szemben sok tényező támogatja az arany árfolyamát hosszú távon, ezek a következők. Az euró és a dollár kamatkülönbözetének csökkenése további dollárgyengülést okozhat. A Fed kamatemelési ciklusának vége az elmúlt 20 évben mindhárom alkalommal tetemes aranyerősödést hozott a rákövetkező negyedévben. A dollár szerepének gyengülése nyomán a jegybankok folyamatos aranyfelvásárlást folytatnak. Kérdeses, hogy ez mennyire árérzékeny, de valószínű, hogy a felvásárlás magasabb szinteken is tovább folytatódik. 

Úgy gondoljuk hogy az infláció sokkal tovább marad velünk, magasabb szinten, mint azt a piaci várakozások mutatják. Ha rövid távon sikerül is elérni a 2,5 százalékos szintet, hosszú távon ez magasabb lesz, ami a csökkenő reálkamatok miatt támogatja az aranyfelhalmozást. 

A kisbefektetők és az alapkezelők által kedvelt aranyba fektető ETF-ek még nem jelentek meg árfelhajtó erőként. Tavaly áprilistól idén márciusig 465 tonnával csökkentették aranykitettségüket, és csak a márciusi bankválság után kezdték újra növelni, mintegy 50 tonnával. Fontos tényező az is, hogy a többpólusú világ növeli a gazdasági feszültséget és a biztonságos eszközök iránti keresletet. 

A fenti eseményekre, várakozásokra alapozva továbbra is fenntartjuk pozitív várakozásunkat. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.