BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorít a lakossági hiteleknél az MNB

Az új szabály azoknak jelent majd megszorítást júliustól, akiknek a havi nettó jövedelme a hitelbírálatkor eléri az 500 ezer forintot és nem haladja meg a 600 ezret.

Megemelte azt a jövedelemhatárt az MNB elnöke, amely alatt kisebb maximális törlesztőrészletet engedhetnek meg a bankok az ügyfeleknek a személyi kölcsönöknél és lakáshiteleknél. A kis összegű hiteleknél 450 ezer forintig már nem kell alkalmazni a júliustól a jövedelemarányos törlesztési mutató előírásait – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából. 

Central Bank Vice President Marton Nagy Presents New Central Banking Program
Traffic drives past the Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank, in Budapest, Hungary on Tuesday, Nov. 3, 2015. Hungary's central bank has extended its Funding for Growth Plan into 2016, seeking to boost banks' lending via new facilities, according to a National Bank of Hungary statement. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Rendeletet adott ki Matolcsy György az adósságfékszabályok módosításáról. Ebben szorosabbra húzza a hitelek felvételénél kötelezően alkalmazandó jövedelemarányos törlesztés mutatót (JTM). Jelenleg 500 ezer forint az a havi nettó jövedelem, amely alatt szigorúbbak a szabályok arra, hogy a jövedelem mekkora része lehet maximum a törlesztőrészlet. 

Ezt a határt az új jogszabályban az MNB elnöke egységesen 600 ezer forintra emeli. 

Jelenleg havi nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt maximum 50 százalék lehet a fogyasztási hitelek, például a személyi kölcsön törlesztőrészlete, 500 ezer forinttól viszont már 60 százalék. A jelzálogkölcsönöknél 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt a lakáshitel kamatperiódusának hosszától függően jelenleg 25-50 százalék a JTM, 500 ezertől viszont már 30–60 százalék. 

Az új szabály tehát azoknak jelent majd megszorítást júliustól, akiknek a havi nettó jövedelme a hitelbírálatkor eléri az 500 ezer forintot és nem haladja meg a 600 ezret. 

Nekik a rendelet hatályba lépését követően már csak kisebb összegű maximális törlesztőrészletet engedhetnek a bankok. 

A Bank360.hu szakértői szerint például akkor, ha valakinek éppen 500 ezer forint a havi nettója, jelenleg elvileg erre még kaphat olyan személyi kölcsönt, amelynek 300 ezer forint a havi törlesztőrészlete, júliustól ez az összeg azonban már csak 250 ezer forint lehet. Ugyanez lesz a helyzet egy legalább tízéves kamatperiódusú jelzáloghitelnél. Egy ötéves kamatperiódusúnál rövidebbnél jelenleg ilyen jövedelemmel maximum havi 150 ezer forintos törlesztőrészletet engedhetnek a bankok, júliustól viszont már csak 125 ezer forintot.

A rendelet a kisebb összegű hiteleknél, amilyenek például a gyorskölcsönök, jelentős könnyítést is tartalmaz. Jelenleg a bankoknak a JTM-szabályokat a 300 ezer forintot meg nem haladó összegű hitelre nem kell alkalmazni (a hitelkeret emelésének kivételével). Ez az összeg júliustól 450 ezer forintra emelkedik. Az új szabályok július 1-jén lépnek hatályba, azokat a bankoknak a július 1-jétől igényelt hiteleknél kell alkalmazniuk, az azt megelőzőeknél még nem. Így aki éppen a jövedelemhatáron van, és éppen kölcsönt akar felvenni, érdemes még június végéig igényelnie a hitelt.

Jöhet a következő szigorítás a hiteleknél

Akkor vezetik be, ha túl sokan vesznek fel kölcsönt túl hosszú futamidőre.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.