Történelmileg gyenge időszakot tudhatnak maguk mögött a kisebb kapitalizációjú, spekulatív részvények az amerikai tőzsdéken. Ám az elmúlt héten a tőzsdén kereskedett alapokba öntött 1,6 milliárd dollár jórészt a kis kapitalizációjú részvényekre fókuszált a Jefferies adatai szerint. Az év eleje óta mintegy 3,5 milliárd dollár áramlott a kis részvényeket leképező ETF-ekbe. Az átlagosan 3 milliárd dollár piaci értékű kis- és középvállalatokat tömörítő Russell 2000 index júniusban 6,5 százalékot pattant. Január óta ez a legjobb teljesítmény a Dow Jones Market Data szerint, s felülmúlta a széles piacot leképező S&P 500 index 4,4 százalékos emelkedését ugyanebben az időszakban. Igaz, a Russell jóval spekulatívabb, mint a nagy tőzsdeindexek.

Touching,Stock,Market,Graph,On,A,Touch,Screen,Device.,Trading
Touching stock market graph on a touch screen device. Trading on stock market concept. Closeup photo.
Fotó: Shutterstock

A befektetők nagy figyelmet fordítanak a kisebb részvények teljesítményére, mert ez fontos jelzéseket ad az amerikai gazdaság egészségéről.

A kis részvények emelkedése vagy esése gyakran megelőzi s így előre jelzi a szélesebb piac mozgását.

Pénteken esedékes a Russell 2000 indexkosár éves súlyozása, amihez a benchmarkot követő alapok alkalmazkodnak, ezért a hét utolsó kereskedési napján fokozódhat a volatilitás. 

Az index most 24 százalékkal marad el a 2021-es rekordszintjétől, s az elmúlt öt évben átlagosan 7 százalékkal múlta alul a nagy részvényindexeket. Az elmúlt hónapokban a magas kamatlábak, a recessziós aggodalmak, s a regionális bankcsődök nyomasztották a Russell 2000 index piacát. Ám mégis érhet a fordulat.

A rugó annyira összenyomódott, hogy visszapattanás várható

– mondta Steven DeSanctis, a Jefferies kis és közepes kapitalizációjú részvényekkel foglalkozó stratégája.

 

A kisebb részvények is profitáltak a tőkepiacok közelmúltbeli olvadásából – mondták a stratégák. Májusban a magántőke-társaságok és a vállalatok 17 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket, úgynevezett követő (follow-on) ajánlatok keretében, ami jóval meghaladja a tavalyi 6,9 milliárd dolláros havi átlagot. Az értékesítés 

a szokásosnál kisebb diszkonttal történt, ami kedvező jel a piac számára.

A Russell 2000 részvényeivel még mindig diszkonttal kereskednek. Amíg a kis kapitalizációjú index a nettó eszközérték körülbelül kétszeresén forog, addig az S&P 500 a könyv szerinti érték több mint négyszeresén forog a FactSet szerint.

A stratégák szerint ahhoz, hogy ez a szakadék bezáruljon, a gazdasággal kapcsolatos aggodalmaknak tovább kellene oldódniuk.