Minden főbb soron jelentős visszaesésről számolt be a Mol horvát leányvállalata, az INA, amely a szektortársakhoz hasonlóan nem tudta kihúzni magát a gyengébb olajipari környezet kedvezőtlen hatásai alól.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Mol 49 százalékos tulajdonában álló zágrábi székhelyű vállalat tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-eredménye bő negyedével, 140,4 millió euróra esett vissza a második negyedévben.

Az üzemi eredmény és a nettó nyereség is hasonló ütemben, 30, illetve 31 százalékkal apadt, az előbbi 99, az utóbbi 87 millió eurós tételt volt az április és június közötti időszakban. A társaság mindezt a tavalyinál 27 százalékkal kisebb, 911 millió eurós árbevétel mellett tudta felmutatni.

Az INA is az alacsonyabb energiaárak miatt szállított a tavalyinál jóval gyengébb teljesítményt, a realizált olajár 31 százalékkal maradt el a tavalyitól, ez pedig az olajtermékek árában is megjelent.

A kutatás-termelés üzletág eredménye 27 százalékkal 116 millió euróra esett vissza, az alacsonyabb olajárak mellett a kitermelés újabb 3,2 százalékkal csökkent az időszak során a mezők természetes merülésének következtében. Az INA napi átlagos kihozatala ezzel 25 ezer hordó alá süllyedt.

A finomítást és az üzemanyag-kiskereskedelmet is magában foglaló szegmens tavaly ilyenkor még 72 millió eurós eredménye 1,4 milliós mínuszba fordult át, ebben a szűkülő árrések mellett még a horvát üzemanyag-ársapka hatása is benne van. A finomított termékvolumen mintegy harmadával mérséklődött, a kiskereskedelmi üzemanyag-forgalom ugyanakkor majdnem 30 százalékkal ugrott meg, főként az erősebb belföldi értékesítésnek köszönhetően.

 

A működési cash flow továbbra is negatív, ám a 44,5 millió eurós mínusz így is jelentős javulás az egy évvel korábbi 128 milliós pénzkiáramláshoz képest.

2023 továbbra is aktív év az INA számára, folytatódik az intenzív beruházási időszak a finomító és marketing szegmensben

– közölte Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatóságának július elején kinevezett elnöke. A makrokörnyezet normalizálódásával a tavalyi extraprofit valószínűleg nem ismétlődik meg idén. A cégvezető elmondása szerint a rijekai finomító felújítása 78 százalékos készültséget ért el június végére.