Közel százmillió euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 37 milliárd forint – osztalékot fizetett ki a Molnak horvát leánycége, az INA a 2022-es eredményéből szerdán.

20221109 Horvátország
INA benzinkút 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A horvát olajcég az orosz–ukrán háború következtében megugró energiaáraknak köszönhetően 2022-ben 1,84 milliárd kuna – 244 millió euró – nyereséget termelt, ebből pedig 1,5 milliárd kunát – 200 millió eurót – a vállalat tulajdonosainak fizetett ki, részvényenként 20 eurót – emlékeztet a Danica.hr horvát hírportál.

Ennek az összegnek az oroszlánrészén a két főtulajdonos, az irányítói jogokat gyakorló Mol és a horvát állam osztozik. Az előbbi 49,1 százalékos, az utóbbi 44,8 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, míg a kisbefektetők és a kisebb intézményi szereplők kezén összesen 6,1 százaléknyi INA-papír van.

A magyar olajvállalatnak 98,2 millió euró – 36,87 milliárd forint – osztalékot fizetett ki a horvát leány, amely szerdán kezdte meg a részvényesi juttatások folyósítását.

A Mol részvényeseinek még két hétig kell várniuk, hogy maguk is megkaphassák a társaság tavalyi rekorderedményéből fizetendő, részvényenként 350 forintos csúcsosztalékot. A társaság július 28-án utalja ezt az összeget az arra jogosult befektetőknek, ehhez legkésőbb július 19-én, vagyis jövő szerdáig lehet Mol-részvényt vásárolni a Budapesti Értéktőzsdén.

A Mol árfolyama 2023-tól
 

Az idén már 18 százalékot ralizó részvényárfolyam mellett még mindig kifejezetten bőkezű, 11 százalék feletti osztalékhozamot kínál a papír.

Horvátország kifizeti a Molnak a nemzetközi választottbíróság által megítélt összeget

Horvátország februárban jelentette be, hogy kifizeti a Mol Nyrt.-nek a nemzetközi választottbíróság által meghatározott 235 millió dollárt, a kormány már elkülönítette az összeget a költségvetésben – mondta Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televízió szerda esti híradójában.