Egy budapesti lakás árát megkereste volna az a befektető, aki minden újabb iPhone-széria megjelenésekor a legújabb csúcskészülék helyett annak értékében Apple-részvényeket vásárol – derült ki a TechCrunch számításaiból.

Tim Cook, chief executive officer of Apple Inc., speaks during a launch event for the new Apple iPhone 15 at Apple Park in Cupertino, California, on September 12, 2023. (Photo by Nic Coury / AFP)
Fotó: AFP

A szaklap kutatása rámutatott: az interneten keringő pletykák, melyek azt állítják, ez a stratégia több százmillió dollárt hozott volna a konyhára, ugyan nem helytállók, de valóban hatalmas summát lehetett megkeresni az Apple részvényeinek vásárlásával az elmúlt 16 év alatt.

Ha minden egyes új iPhone-széria megjelenésekor megvettük volna a generáció csúcskészülékét, 

az első iPhone 2007-es megjelenése óta nagyjából 16 ezer dollárt költöttük volna telefonra. 

Az első generációs eszköz még csak 599 dollárba került volna, míg a múlt héten bejelentett 15-ös generáció csúcsszereplőjéért már több mint 1100 dollárt adnánk ki a lap számításai szerint. 

Az első iPhone megjelenésekor annak áráért, 599 dollárért hat részvényt tudtunk volna venni, ami a többszöri részvényfelosztások nyomán mára 181 papírt jelentene számunka, értékük pedig több mint 31 ezer dollárra rúgna.

Ha ugyanezt a műveletet minden egyes generációváltáskor elvégezzük, megkapjuk, hogy aki ezt a stratégiát követte volna, ma 910 darab Apple-részvényt tudhatna magáénak, melyek értéke 146 562 dollár, azaz közel 53 millió forint lenne.

Ebből az értékből azonban érdemes levonni azt a 16 ezer dollárt, amelyet a részvények megvásárlására költöttünk, hogy megkapjuk, 

ha iPhone helyett Apple-részvényt vettünk volna az elmúlt 16 év során, 131 ezer dolláros profitot érhettünk volna el,

ami mai árfolyamon számítva több mint 47 millió forintos haszon lenne.

Az új iPhone-ok árainak és az Apple részvényárfolyamának alakulása javított
Az Apple részvényeit vásárolni kiváló befektetésnek bizonyult volna

Az Apple részvényei az idén több mint 42 százalékot erősödtek, még az elmúlt hetek hullámvölgye ellenére is. Az utóbbi hátterében a kínai kormányzat azon döntése áll, mely szerint előbb-utóbb betiltja majd minden állami szférában dolgozó számára az amerikai gyártó készülékeinek használatát.

Az Apple és beszállítói máris megszenvedik a kínai iPhone-tiltást

Az amerikai–kínai geopolitikai feszültség éleződése közel 200 milliárd dolláros léket vágott a világ legértékesebb cégének árfolyamán.

Az új iPhone 15-ös széria ugyan hivatalosan már pénteken megjelenik hazánkban is, ám az Apple boltjának közlése szerint a szállítási idő akár hét-nyolc hét is lehet a magyar vásárlók számára.