Magyar idő szerint 19 órakor veszi majd kezdetét az Apple idei legjobban várt eseménye, a Wonderlust, melyen a világ legértékesebb vállalata hivatalosan is lerántja majd a leplet az iPhone-ok következő, 15-ös generációjáról. Összegyűjtöttünk mindent, amit az iPhone 15-ről és az azt bemutató eseményről előzetesen tudni lehet.

Oct,6th,2022,:,A,Woman,Holding,And,Touching,On
Oct 6th 2022 : A woman holding and touching on Iphone 13 smart phone screen, Chiang mai Thailand
Shutterstock
Hatalmas várakozás előzi meg az Apple eseményét.
Fotó: Farknot Architect

Milyen iPhone-okat mutat be az Apple?

A szakértők várakozásai szerint az Apple az idén is négy különböző iPhone-t mutat majd be: érkezik az alapmodellnek szánt iPhone 15, a nagyobb képernyőjű, de azonos felszereltségű iPhone 15 Plus, a magasabb specifikációkkal rendelkező iPhone 15 Pro, illetve ennek nagytestvére, a széria csúcsmodellje, az iPhone 15 Pro Max.

A sima iPhone 15 és a 15 Pro az elemzők szerint 6,1 colos képátlójú kijelzővel, zsebbarát kiszerelésben, az iPhone 15 Plus és Pro Max modellek pedig nagyobb, 6,7 colos képernyővel futhatnak majd be.

Melyek a legnagyobb újítások az iPhone 15 szériájában?

Az Apple termékeinek rajongói a talán legnagyobb változással az új iPhone 15 modellek alján találkozhatnak majd: az amerikai gyártó ugyanis minden új készülékén lecseréli a töltőnyílásokat az eddigi Lightning csatlakozóról a minden más gyártó által használt USB-C portra – eleget téve az Európai Bizottság nyomásának.

Apple,Iphone,15,Pro,Max:,The,Upcoming,Iphone,Series,Release
Apple IPhone 15 pro max: the upcoming IPhone series release with dynamic island and the iPhone trade mark triple back camera and logo, bronze color. Isolated background 3D Rendered Illustration model.
A híresztelések szerint valahogy így nézhet majd ki az új iPhone 15 Pro Max.
Fotó: Shutterstock

A szakértők várakozásai szerint mind a négy új iPhone 15 modell megkapja a nemrég debütált Dynamic Islandet is, mely a szelfikamera környékét a kijelző szerves részévé teszi, illetve az összes modell minden jel szerint erősebb akkumulátorral érkezik majd, mint a 14-es generáció készülékei.

Mennyibe kerül az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro Max?

Az előzetes várakozások szerint az Apple új iPhone-generációjának minden tagja borsosabb árcédulát kap, mint az előző telefonok. 

A gyengébb specifikációval érkező iPhone 15 és iPhone 15 Plus modellek a régebbi, A16-os csipet kaphatják majd meg, ugyanakkor az előző generációnál jobb, 48 megapixeles kamerával érkeznek, a kisebb modell esetében 800-850 dolláros áron, míg a Plus modell esetében 900-950 dollár közötti áron kerülhetnek piacra Amerikában, 50 dollárral drágábban, mint a 14-es széria alapmodelljei.

A Pro készülékek esetében azonban jelentős, 100 dolláros áremelésre készülhetnek az érdeklődők.

Az iPhone 15 Pro és Pro Max modellek a várakozások szerint az új generációs A17-es csipekkel érkeznek, ezeken a hírek szerint az Apple lecseréli a telefon oldalán található fizikai némítókapcsolót egy egyénileg programozható gombra. A Pro modellek esetében az eddiginél gyorsabb, 35 wattos töltési lehetőséget is valószínűsítenek a szakértők, a Pro Maxnál pedig egy periszkópos kameramodul is várható.

Designers Create A $564,000 Version Of Apple's Upcoming Smartphone With 570 Diamonds Encrusted In The Back
Pictures must credit: Caviar International A luxury goods company is prepping a jewelled Apple iPhone 15 before the new model is unveiled With the launch of the expected iPhone 15 on September 12, the luxury brand Caviar announced the manufacture of diamond-encrusted iPhones. In the details, the “luxury” phone, called the Diamond Snowflake, is described by Caviar as “the most expensive iPhone in the world.” The price of the mobile phone, made of 18-carat white gold and studded with 570 luxurious diamonds, is more than $564,000. Pictures must credit: Caviar International A luxury goods company is prepping a jewelled Apple iPhone 15 before the new model is unveiled With the launch of the expected iPhone 15 on September 12, the luxury brand Caviar announced the manufacture of diamond-encrusted iPhones. In the details, the “luxury” phone, called the Diamond Snowflake, is described by Caviar as “the most expensive iPhone in the world.” The price of the mobile phone, made of 18-carat white gold and studded with 570 luxurious diamonds, is more than $564,000.
Gyémánt borítású, 564 ezer dolláros tokot már gyártanak a készülékekhez.
Fotó: NorthFoto

Az iPhone 15 Pro amerikai ára 1099 dolláron indulhat a 256 GB-os modell esetében, az 1 TB-os kiadásért azonban akár 1499 dollárt is elkérhet az Apple. A Pro Max ára még ennél is borsosabb lehet, a 256 GB-os modell 1199, míg az 1 TB-os készülék 1599 dolláros áron kerülhet piacra.

Mikor jön az iPhone 15?

Az Apple legújabb készülékeinek bemutatására ma este, magyar idő szerint 19 órakor kerül sor, az eseményt a vállalat YouTube-csatornáján lehet majd élőben követni – pontosabban csak félig élőben, mivel az esemény előre rögzített formában, felvételről lesz majd látható.

A bemutatót követően azonban nem kell már sokat várnia azoknak, akik kezükbe is szeretnék venni az új iPhone 15-ös széria tagjait: az Apple az elmúlt évek tapasztalatai alapján már jövő hét pénteken, szeptember 22-én piacra is dobhatja a készülékeket.

iOs 17, Siri és Face ID

Az új generációs iPhone-ok egyik legnagyobb újdonsága nem a hardveres, hanem a szoftveres oldalon keresendő: az Apple új mobil operációs rendszere, az iOs 17 ugyanis az új iPhone-modelleken debütál majd, és rengeteg forradalmi újítást hoz az Apple ökoszisztémájába. 

A felhasználók személyre szabhatják, milyen képpel jelennek meg mások kijelzőjén, miközben telefonálnak, ahogy az üzenetküldést is nagyban egyszerűsíti az Apple, és hatékonyabbá teszi az ezek közti keresést is. Nagy újítások jönnek a helyzetmegosztásban, szöveges formában megjeleníthetővé válnak a hangüzenetek, saját matricákat és GIF-eket hozhatunk létre, és FaceTime-formátumú hangposta-üzeneteket is hagyhatunk.

Elérhetővé válik ezenkívül az androidos eszközökön hosszú évek óta jelenlévő Always On Display is, 

azaz az új iPhone 15-öket már digitális óraként is lehet  használni.

A hírek szerint az új generáció mindegyik darabja megkapja az iPhone 14 Face ID-jét, azaz arcképalapú feloldási technológiáját is, ahogy az Apple digitális asszisztense, Siri is megújul és könnyebben hozzáférhetővé válik.

Az Apple és beszállítói máris megszenvedik a kínai iPhone-tiltást

Az amerikai–kínai geopolitikai feszültség éleződése közel 200 milliárd dolláros léket vágott a világ legértékesebb cégének értékén.