Még csak kezdeti stádiumában jár a kínai kormányzat által az állami szférában dolgozók körében elrendelt, és az Egyesült Államokkal folytatott technológiai háborújában új fejezetet nyitó iPhone-tilalom, az intézkedés már most nemcsak a világ legértékesebb vállalatának, de még annak főbb beszállítóinak részvényárfolyamában is látványos mélyrepülést idézett elő, míg a kínai versenytársak piaci kapitalizációjára pozitív hatást gyakorolt.

Apple Store in Munich.
APPLE STORE in Rosenstrasse in Munich, computer manufacturer, computer, shop, business, entrance, Gebauede, facade, people, shopping, shop, entrance, apple, company logo, apple logo, logo (Photo by FrankHoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Arról, hogy az iPhone-ok állami szférában való betiltása pontosan hány embert érint majd, nem állnak rendelkezésre pontos adatok, már csak azért sem, mivel a kínai kormányzat titkos adatként kezeli, hogy pontosan hány embert foglalkoztat az államháztartás, de az elemzők számításai szerint az intézkedés évi 5-10 millió darabbal simán csökkentheti az Apple által eladott készülékek számát.

A tiltás bejelentése óta eltelt két nap alatt az Apple részvényei 6,4 százalékot vesztettek értékükből, 

190 milliárd dollárt radírozva le ezzel a világ legértékesebb vállalatának piaci kapitalizációjából.

Az egyik legnagyobb kínai kitettséggel rendelkező amerikai vállalat és egyben jelentős Apple-beszállító, a Qualcomm kurzusa 7,2 százalékot szakadt, míg a TSMC tajvani csipgyártó, mely szintén fontos helyet tölt be az Apple ellátási láncában, 0,6 százalékot vesztett értékéből.

Úgy tűnik, hogy ez a bejelentés újra ráirányította a befektetők figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolat nagy kockázatot jelent a részvényárfolyamokra, különösen a technológiai szegmens területén

– fejtette ki Rick Meckler, a Cherry Lane Investments elemzője.

Az Apple fontosabb beszállítói közül a Broadcom részvényárfolyama 1,74 százalékkal, a Skyworks Solutions kurzusa 9,85, míg a Texas Instruments árfolyama 2,96 százalékkal gyengült az elmúlt két napban.

Relatív árfolyamváltozások 5 napos
Broadcomm, Apple, Qualcomm
Látványos gödörbe került az Apple és beszállítóinak részvényárfolyama.

A kínai kormányzat intézkedésének bejelentése különösen rosszkor érkezett az Apple számára: az amerikai gyártó ugyanis a jövő hét elején mutatja majd be hivatalosan készülékeinek új generációját, a 15-ös szériát, azok értékesítése pedig várhatóan szeptember 22-én indul. 

Az pedig további aggodalomra ad okot az elemzők szerint, hogy az Apple egyik legnagyobb kínai riválisa, a Huawei múlt hét végén dobta piacra két új okostelefonját, melyek már saját tervezésű és gyártású, kiváló teljesítményű kínai csipekkel jelentek meg, jelentős veszélyt hordozva az amerikai gyártó piaci részesedésére az országban.

Az iPhone-tiltás hírére a kínai félvezetőgyártókat tömörítő index árfolyama 0,8 százalékot erősödött, az intézkedés további nyertesei közé sorolható Shenzhen Rongda Photosensitive & Technology árfolyama 10 százalékkal, míg a Semiconductor Manufacturing International kurzusa 0,7 százalékkal emelkedett.

Peking mélyütést visz be a Apple-nek az iPhone-ok korlátozásával

Az amerikai technológiákról való leválás programját nemzetbiztonsági mázzal leöntő pekingi vezetés radikálisan korlátozná az Apple termékeinek használatát a teljes állami szektorban. A technológiai óriást legfontosabb külpiacán lehetetlenítenék el.