Az AutoWallis nemzetközi növekedési terveit 5,7 milliárd forintos tőkeemeléssel támogatja a fő tulajdonos, így a régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató jelenleg is erős tőkehelyzetét és mérlegszerkezetét tovább erősíti. A autós vállalata a rendelkezésére álló forrásokból többek között gyorsítani akarja kiskereskedelmi tevékenységének nemzetközi terjeszkedését, nagykereskedelmi üzletága pedig a meglévők mellett további ázsiai autómárkák régiós képviseletének kiterjesztését is tervezi. 

Wallis_LUS_897020220921 Budapest 
A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis 
befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220921 Budapest A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az AutoWallis 5,7 milliárdos tőkeemeléssel gyorsítana a nemzetközi piacon. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Újabb tőkeemeléssel gyorsítana az autós társaság

A Wallis csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt.-ben meglévő befektetésére, így támogatja annak régiós növekedési terveit, melyhez 5,7 milliárd forintnyi friss tőkét biztosít – mondta el Czibere Tamás, a Wallis Tőkeholding Zrt. vezérigazgatója. 

A mostani tőkeemelés keretében a Wallis Tőkeholding Zrt. az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárán, 122,8 forinton szerez 46 416 938 darab részvényt, melyekre vonatkozóan 12 hónapos lock upot vállal. 

A készpénzes tőkeemelésből befolyó friss tőke tovább javítja az AutoWallis jelenleg is erős mérlegstruktúráját, így a vállalat a következő években még dinamikusabb nemzetközi, régiós növekedést valósíthat meg – mondta el a lépés kapcsán Müllner Zsolt, az AutoWallis igazgatóságának elnöke. 

Hozzátette, hogy a társaság ötödik rekordévét zárta 2023-ban, így 2019-es tőzsdére lépése óta sikeresen hajtja végre intenzív növekedési stratégiáját, melyhez részben a tőkepiacról biztosítja a forrásokat, azonban egyre nagyobb mértékben járul hozzá a társaság által megtermelt nyereség is. 

Sorra dönti a rekordokat az AutoWallis

Az AutoWallis 2022-ben 14,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, 270 milliárd forintos árbevétel mellett, amit már a 2023-as első háromnegyedévben túlszárnyalt 17,5 milliárd forintos EBITDA-val és 283 milliárd forintos, közel 60 százalékban külföldről származó árbevétellel. 

A rekorderedmények alapján az AutoWallis a 2019-es tőzsdére lépéskor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégiájának több pontját idő előtt túlteljesítette, így várhatóan 2024 első felében a társaság ismét felfelé módosíthatja a korábban kitűzött értékesítési és gazdálkodási tervszámait. 

Az AutoWallis árfolyama 2024-től
 

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a tőkeemelés kapcsán elmondta, hogy a csoport bővülése az elmúlt években számos értéknövelő tranzakcióra épült, miközben az organikus növekedés is felülmúlta az iparági trendeket, így a vállalat stabil növekedési pályán mozog. 

A most bevonni kívánt friss tőke további forrást biztosít ahhoz, hogy az AutoWallis kiskereskedelmi üzletága fokozza nemzetközi terjeszkedését, míg a nagykereskedelmi üzletág a meglévők fejlesztése mellett újabb ázsiai márkák képviseletét kezdhesse meg a régióban, továbbá a társaság a továbbiakban is gyorsan reagálhasson a piaci konszolidációra, és gyorsan, hatékonyan valósíthasson meg akvizíciókat.