A vártnál jobban kezdte az új üzleti évet az EasyJet, a brit diszkont légitársaság az erős utazási kedvnek köszönhetően az idei év első felében is a korábban jelzettnél kisebb veszteségre számít azzal együtt is, hogy a közel-keleti konfliktus miatt mintegy 40 millió font értékleírást volt kénytelen végrehajtani.

FRANCE. SOUTH CORSICA (2A) AJACCIO. EASY JET, LOW COAST COMPANY, AIRBUS A320 ON THE TARMAC OF THE NAOLEON BONAPARTE AIRPORT (EX-CAMPODELL'ORO)
A foglalási trendek alapján erős nyári szezonra számít az EasyJet, az utazás továbbra is prioritás. Fotó: AFP

A fapados légitársaság szerda reggel 126 millió font adózás előtti veszteségről számolt be a december végén lezárt három hónapra vonatkozóan, egy évvel korábban még 133 milliós mínuszt könyvelt el ezen a soron.

A magyar hátterű Wizz Air és az ír Ryanair brit versenytársát 19,84 millió utas választotta, ami 14 százalékos bővülést jelent éves alapon. A járatkihasználtság ezzel együtt is egy százalékponttal 86 százalékra csökkent.

A vállalat az izraeli háború kedvezőtlen hatását enyhíteni tudta a kapacitás bővítésével azokon a területeken, ahol a kereslet nőtt, a foglalások pedig november vége óta helyreálltak.

Pozitív foglalási trendeket látunk 2024 nyarára, mivel az utazás továbbra is prioritás a fogyasztók számára

– mondta Johan Lundgren vezérigazgató a jelentés kapcsán.

A légitársaság ugyanakkor továbbra is szünetelteti az Izraelbe és Jordániába irányuló járatait, és arról számolt be, hogy a háború miatt az Egyiptomba irányuló kereslet is visszaesett.

A kapacitás növelése a közeljövőben is prioritás marad, a szeptember végén záruló üzleti évben 16 új Airbus A320neo típusú gép állhat forgalomba. A flotta bővítésének és modernizálásának jegyében 157 repülőgépet rendelt az EasyJet 2034-ig.

Az egyre élénkülő nyári foglalások miatt a vállalat az első félévben is szűkülő veszteségre számít. Az idei üzleti év egészére 35 százalék feletti utasforgalom-bővülésre számítanak, a tavalyihoz képest, amikor is 82,8 millió utazó választotta a társaságot. Így ha minden a tervek szerint alakul, az EasyJet utasszáma átlépheti a 100 millió főt.

Az Easyjet árfolyama 2023. októbertől
 

A vállalat részvényei 5,4 százalékkal drágultak a kedvező hírekre, tavaly év eleje óta pedig 57 százalékot ralizott a kurzus.